Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, Avrupa Birliği hibe fonlarından yararlanarak yatırım projesi hazırlayan vatandaşların, projelerinin her alanını çok iyi takip etmeleri ve kendilerinin için içerisinde olmaları gerektiğini söyledi.
TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, 8. Proje çağrı döneminde proje sunan 33 proje sahibi ile toplantı düzenleyerek, yapmaları ve takip etmeleri gereken konular hakkında bilgi verdi. TKDK'nin Türkiye genelinde 20 ilde proje aldığını belirten Büke, " İlimiz Türkiye'de hibeyi en fazla alan il olarak Türkiye birincisi oldu. Biz hiç kimse ile rakip değiliz, biz sadece kendi ilimizdeki yatırımları en iyi hale gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz yapacağız. Fakat geçen sene ciddi aksaklıklar söz konusu oldu şimdi parasal örnek verelim. Bir vatandaşımız bir milyon 20 bin liralık proje verdi, karşılığında hesabına yatırdığımız para bir milyon 10 bin lira hata yok gibi, bir başka vatandaşımız 420 liralık proje verdi hesabına yatırdığımız 235 bin lira şimdi bu kadar ciddi aksaklık var. TKDK ile çalışan vatandaşlarımıza elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz. Burası AB'den direk para çeken Türkiye'deki tek kuruluş, dolayısıyla kontrol mekanizması çok güçlü. Proje hazırlayan vatandaşlarımız bir danışman firmaya benim işlerimi hallet mantığı ile bu iş yürümüyor. Vatandaşımız işin içerisine bütün hücreleriyle girecek, nasıl bir evine giderken, evin ihtiyaçlarını görüyor, çocuğun ihtiyaçlarını gözetiyor burada da eğer siz yönetemezseniz, bir şekliyle aksamalar olacak. Devlet işinde önemli olan belgedir. Siz demişsiniz ki ben inşaatı yaparken 30 ton demir kullanacağım ama 15 ton demir kullanılmış kullanmış, biz onu tespit ediyoruz, tespit edildiğinde o 15 tona göre ödeme yapılıyor ve 15 tonun parası kesilmiş oluyor. Yada tersi 15 ton demir kullanılması gereken yere 30 ton demir kullanırsanız 30 ton parası veremeyiz çünkü 15 ton istemişsiniz" dedi.
Yozgat'ın 8. Proje çağrısında 33 proje alındığına değinen Büke, " 33 tane projemiz var Türkiye'deki projenin yüzde 15'i Yozgat'a ait, çok iyi durumdayız ama biz firesiz gidelim istiyoruz. Buradaki arkadaşlarımızın hiç birinin projesini al kardeşim bu projen eksik olmuş tekrar bir dahaki dönemde ver gibi bir kayıp yaşamak istemiyoruz. Bu ülkemize gelen fonların yanmaması için istiyoruz, bu paralar geri gitmemesi için istiyoruz. Bu sene kullanacağımız 132 milyon Euro parayı bizim bu sene Türkiye'de değerlendirmemiz lazım kullanamazsak geri gidecek. Şimdi burada yatırımcı varken biz bu parayı niye gönderelim o zaman herkes işini ciddiye alacak" diye konuştu.
8. Çağrı dönem için inşaat süresi 5 ay olduğunu belirten Büke, "İşlerinizin aksamaması için bu 5 ay için şantiye şefi tutun. İşi kontrollü götürelim, bu iş ciddi bir iş, sürekli iletişim içinde olalım, aksamaları önlemeye çalışalım. Biz 2012 yılında 30 milyon TL hibe tutarı olan proje imzaladık. Bizim aslında ödememiz gereken 2012'de en az 20 milyon TL olmalıydı. Ama biz 7 milyon ödeyebildik. 20 milyon ödeseydik, AB'ye geri giden para biraz daha azalacaktı. Bu sene özellikle 8. dönem projelerinde öteleme yok, inşaat 5 ayda bitecek. Biz eleman konusunda 12 elaman getirdik ve yarın göreve başlayacak. Biran önce dosyalarımızı inceleyeceğiz. Ankara'ya geç giden evraklar incelemeye girmeyecek. Burada hepimiz ellerimizi birleştireceğiz, dosyalarımızı Ankara'ya hatasız gönderelim ve geri dönmesin, bizlerde yolumuza devam edelim" ifadelerini kullandı.
(ÖE-ZB-Y)

24.01.2013 12:27:23 TSI

Editör: Wan Haber