Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl koordinatörlüğü (TKDK) ""IPARD-Kırsal Kalkınma Programı" hakkında tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıda katılımcılara program kapsamındaki AB hibe destekleri hakkında bilgiler verildi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl koordinatörlüğü, "Avrupa Birliği Katılım öncesi yardım aracı IPA'nın 5. bileşeni olan Kırsal Kalkınma kapsamında uygulanacak IPARD programı ile ilgili Atatürk Kültür Merkezi'nde tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıya; Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden, AK Parti Milletvekili İsmail Güneş, Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Uzun, daire müdürleri sektör temsilcileri ve davetliler katıldı. TKDK İl Koordinatörü Ahmet Karataş, tanıtım toplantısındaki konuşmasında IPARD ile kırsal kalkınmanın güçlendirilmesinin hedeflendiğini söyledi. TKDK Uşak İl Koordinatörü Ahmet Karataş, ayrıca 23 Ocak 2013 tarihi itibari ile 9. Başvuru Çağrı ilanına çıktıklarını anlatarak, proje ilan bütçesinin 236 milyon 482 bin Euro olduğunu söyledi. Karataş yatırımcıların Uşak İl'inde 10 yatırım alanı için proje hazırlayabileceklerini de bildirerek proje sahiplerinin, projelerini 15 Şubat 2013 15 Mart 2013 tarihleri arasında Uşak İl Koordinatörlüğü'ne teslim etmeleri gerektiğini kaydetti.
TKDK'nın Türkiye'nin kalkınmasına güç katacağını ve Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Desteklerini, üretici ve yatırımcılarla buluşturacağını da ifade eden Karataş, Uşak çiftçisinin hazırlayacağı projelerle hibe desteklerden hak ettiği payı alacağını söyledi. İl Koordinatörlüğü olarak il düzeyinde AB Kırsal Kalkınma Desteklerinin tanıtımlarına devam edeceklerini de bildiren Ahmet karata, "Ülkemiz, 2007-2013 döneminde toplam 1 milyar 165 milyon Euro destek sağlanacak. Bu hibe destek programı ile İşletmelerimiz Avrupa Birliği İşletmeleri ile rekabet edebilecek ve AB standartlarında üretim yapar hale gelecektir. 42 ilde bu hibe destek programı uygulanacak olup Uşak kuruluşunu tamamlayan ikinci grupta yer aldı. Uşak koordinatörlüğü olarak hibe proje desteklerinden çiftçilerimizin hak ettiği destekleri alabilmesi için çalışacağız. TKDK ülkemizin kırsal kalkınmasında tarım ve hayvancılığın gelişmesinde anahtar kuruluş halene gelecek. Proje bazlı hibe destekler ilimizde AB standartlarında işletme sayısının artmasına vesile olacağı gibi hem Uşak ekonomisine hem de ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına da inanıyoruz" dedi.

İNSANIN BESLENME GEREKSİNİMİ KIYAMETE KADAR SÜRECEK
Dünyadaki hızlı nüfus artışının ve insanoğlunun beslenme gereksiniminin tarım ve hayvancılık sektörünün önemini arttırdığını söyleyen Uşak Valisi Mehmet ufuk Erden ise çiftçilerin TKDK aracılıyla "IPARD-Kırsal Kalkınma Programı" kapsamındaki hibe desteklerden gerektiği şekilde yararlanmasını arzu ettiklerini söyledi. Programın ve kurumun il genelinde çok iyi tanıtılması gerektiğini de anlatan Vali Mehmet Ufuk Erden, "Bira çalışma ile güzel projeler üretip yüzde 50 hibe desteklerden hak ettiğimiz payı alabiliriz. AB sürecinde ülkemiz ve ilimiz çiftçiliğinin gelişimine katkı sağlayacak kurumun tanıtımı için kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve sektör temsilcileriniz üzerine düşen görevi yerine getirsin istiyoruz. İnsanoğlunun beslenme gereksinimi kıyamete kadar devam edecek. Hızlı nüfus artışını da göz önünde bulundurursak tarım ve hayvancılığın ne denli önemli olduğunu idrak edebiliriz. Beslenme gereksiniminin karşılanabilmesi içinde arazi bütünlüğü, verimlilik esası ve doğru tarım uygulamaları hayati önem taşıyor. Ülkemiz son yıllarda bu konularda ciddi mesafeler kat etti. Uşak olarak bizlerde sektörün gelişmesi ve desteklerden hak ettiğimiz alabilmek için üzerimize düşeni yapmak durumundayız" dedi.
Milletvekili İsmail Güneş de konuşmasında hükümetin tarım ve hayvancılığa verdiği önemi anlatarak bakanlığın desteklemeleri hakkında kısa değerlendirmeler yaptı.
(KY-İK)

28.01.2013 16:22:28 TSI

Editör: Wan Haber