Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörlüğü 9. Proje Başvuru Çağrı İlanı'na çıktı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TKDK Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali, TKDK'nın 9 proje çağrısına çıktığını ve ilanın bütçesinin 236 milyon 482 bin 590 Euro olduğunu söyledi. 9. çağrı dönemi kapsamında, hazırlanacak olan projelerin 15 Şubat 2013 tarihinden itibaren kabul edilmeye başlayacağını belirten Bozali, son teslim tarihinin ise 15 Mart 2013 olduğuna dikkat çekti. "Bu tarihten sonra gelecek projelerin işleme alınamayacaktır" diyen Bozali "Bu çağrı kapsamında sunulacak olan projelerin yatırım süreleri 2 taksiti geçmeyecek şekilde planlanmalıdır. Başvuru tek taksit olarak planlanmış ise; yatırım süresi ve ödeme talebi paketinin hazırlanıp kuruma sunulması toplamda 5 ayı geçmemelidir. Başvuru iki taksit olarak planlanmış ise; birinci taksitin yatırım süresi ve ödeme talebi paketinin hazırlanıp Kuruma sunulması 5 ay içerisinde olmalıdır. İki taksitli başvurularda toplam yatırım süresi 10 ayı geçmemelidir" dedi.
9. Proje Çağrı İlanı'na yeni bir müjde ile çıktıklarını belirten Bozali, şu ana kadar Trabzon'da 5 yatırım kaleminin desteklendiğini, 9 Proje Çağrı İlanı ile birlikte 5 yeni yatırım kaleminin daha eklenerek toplam da 10 yatırım kaleminin bundan sonra destekleneceğini söyledi. Trabzon'da desteklenecek yeni 5 yatırım kalemlerini kısaca özetleyen Bozali "Süt üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırıma uygun harcamalar toplam tutarı; en az 15 bin Avro, en fazla 1 milyon Avro olmalıdır. Et üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırıma uygun harcamalar toplam tutarı kırmızı et üreten tarımsal isletmeler için en az 20 bin Avro, en fazla 1 milyon Avro; kanatlı eti üreten tarımsal isletmeler için en az 15 bin Avro, en fazla 500 bin Avro olmalıdır. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik uygun harcamalar toplam tutarı; süt işleyen işletmeler için en az 50 bin Avro ve en fazla 3 milyon Avro, Süt toplayan üretici örgütleri için ise en az 25 bin Avro ve en fazla 1 milyon Avro'dur. Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması projeleri için uygun harcamalar toplam tutarı; (Kırmızı et ve Kanatlı et) en az 30 bin Avro, en fazla 3 milyon Avro olmalıdır. Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması projelerinin uygun harcamalar toplam tutarı ise en az 50 bin Avro, en fazla 1 milyon 250 bin Avro olmalıdır" diye konuştu.
Bugüne kadar desteklenen ve desteklenmeye devam edecek yatırım kalemlerinin proje uygun harcama tutarlarının ise Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması için en az 50 bin Avro en fazla 1 milyon 500 bin Avro; Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi için; Arıcılıkta en az 5 bin Avro, en fazla 250 bin Avro Süs Bitkilerinin Yetiştirilmesi ile Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştirilmesi kaleminde en az 10 bin Avro, en fazla 250 bin Avro ; Yerel ürünler ve Mikro işletmelerin geliştirilmesi için en az 10 bin Avro, en fazla 250 bin Avro ; Kırsal turizm için; en az 15 bin Avro, en fazla 400 bin Avro; Kültür balıkçılığının geliştirilmesi için en az 15 bin Avro en fazla 200 bin Avro olmalıdır" ifadelerini kullandı.
Bozali, 9. Proje Çağrı İlanı ile birlikte 81 ilde yaşayan Trabzonluları yatırım yapmaya davet ederek 236 milyon 482 bin 590 Avroluk bütçeden Trabzon'un hakkettiği payı alması için proje beklediklerini sözlerine ekledi.
(OK-ÖS-Y)

24.01.2013 12:20:25 TSI

Editör: Wan Haber