İl Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ardahan'da yatırımcılarla buluştu.
Halk Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına çiftçiler yoğun ilgi gösterdi. Çiftçiler IPARD kırsal kalkınma programları hakkında bilgilendirildi.
TKDK Ardahan İl Koordinatörü Levent Demirel; Tarım bakanlığına bağlı bir kuruluş olarak 9.başvuru çağrı dönemine geldiklerini belirtti. Demirel; Ardahanlı yatırımcılarında AB hibelerinden faydalanmasını arzu ettiklerini ifade ederek şunları kaydetti;
"Bilindiği üzere AB Komisyon denetimi sonrasında yetki devrini alan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ardahan İl Koordinatörlüğü 15 Şubat 15 Mart tarihleri arasında proje kabulüne başladı. Koordinatörlük bu kapsamda uygulayacağı program ve projelerle; Yerel potansiyel ve kaynaklara dayalı olarak kırsal ekonominin rekabet gücünün yükseltilmesi, Gelir ve istihdam imkânlarının artırılması ve çeşitlendirilmesi, insan kaynaklarının ve örgütlenme düzeyinin geliştirilmesi, Fiziki ve sosyal altyapı hizmetlerinin yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, Kırsal çevrenin, doğal ve kültürel varlıkların korunarak geliştirilmesi suretiyle kırsal toplumun refahının artırılması konuları hedeflenmektedir"
Proje Başvuru Yönetimi Birimi Kıdemli Uzmanı, Esra Karan ise, destek verilecek faaliyet alanları ve bu alanlarda başvuru paketini oluşturan proje kalemlerinin neler olduğu, başvuru şartları, genel uygunluk kriterleri, uygun yatırımlar ve miktarları, yapım işleri ve makine-ekipman alımı ve sıkça sorulan soruları da içerisine alan konular hakkında bildi verdi.
Proje Başvuru Yönetimi Birimi Kıdemli Uzmanı, Esra Karan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun, Süt ve Et üreten tarımsal işletmeler, Kanatlı dahil Süt toplama tesislerinin kurulması, Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, Kanatlı Eti Kesimhane, Kanatlı Eti İşleme Tesisi, Kırmızı Et Kesimhane, Kırmızı Et İşleme Tesisi, Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi (Arıcılık ve bal üretimi, tıbbi ve aromatik bitkiler ve süs bitkileri yetiştiriciliği), Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, Kırsal Turizm, Kültür balıkçılığının geliştirilmesi alanlarında yapılacak yatırımlara destek vereceğini anlattı.
Karan ayrıca, Destek konuları yapılacak yatırımın yapım işleri, makine-ekipman ve bilgi sistemleri alımı, hizmet alımı ve proje görünürlüğünü
Kapsadığını söyledi. Hibe oranı Et ve Süt Üreten Tarımsal İşletmelere yatırım kapsamında, yatırımcının 40 yaşın altında olması durumunda % 65'e kadar çıkabildiğini ifade eden Karan, Diğer faaliyet alanlarında hibe oranı % 50 olup uygun harcama kalemlerinde KDV muafiyetine tabi olacaklardır dedi.
(OY-AA-Y)

18.02.2013 18:46:48 TSI

Editör: Wan Haber