Van'da KESK Şubeler Platformu hükümet ile Memur-Sen arasındaki TİS görüşmelerine tepki göstermek amacıyla, Feqiye Teyran Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya KESK Şubeler Platformu üyelerinin yanı sıra, GÖÇ-DER ve çok sayıda yurttaş katıldı. Sık sık, "Memur-Sen koltukta, KESK sokakta", "Direne direne kazanacağız", "İşte sendika, işte KESK", "Memur-Sen memuru neye sattın", "Hükümet yalakası Memur-Sen al zammını başına çal", "Satılık sendika istemiyoruz", "Yandaş sendika hesap verecek" sloganları atılırken, "KESK Şubeler Platformu" pankartı taşındı. Açıklamada konuşan SES Van Şube Başkanı Yılmaz Berki, hükümetin Memur-Sen ile "yangından mal kaçırır gibi" TİS'i yasallaştırmasına tepki göstererek, "Toplu değil tekli, iş sözleşmesi değil satış sözleşmesi yapılmıştır" dedi. 

TİS ile ilgili 4688 sayılı yasada 2012 yılında yapılan değişikliklere değinen Berki, "Memur-Sen ise o sıralarda can hıraş bu değişikliklerin kabulü için her türlü girişimde bulunmuştu. Nedenini kamuoyu bugün daha iyi anlamıştır. Maalesef kendi yaptıkları yasaya bile uymadılar. Yasada en çok üyeye sahip üç konfederasyonun TİS'e katılacağı tarif edilmesine karşın süreç Memur-Sen ile resmi ve gayri resmi görüşmeler halinde götürülmüş ve sonlandırılmıştır" diye kaydetti.

'Toplu değil tekli, iş sözleşmesi değil satış sözleşmesi yapılmıştır' 

KESK'in kamu emekçilerinin mali, sosyal ve demokratik haklarını korumayı, geliştirmeyi ve yeni kazanımlar elde etmeyi esas aldığını dile getiren Berki, son dönemlerde Memur-Sen'in "işbirlikçi" ve "yandaş" niteliğini, duruşunu teşhir etmeyi görev aldığını kaydetti. Berki, hükümetin bilinen sermaye kararlarına karşı, taleplerinin ve kamu emekçilerinin güvenceli geleceğine ilişkin kaygılarını dile getirerek, Memur-Sen'in hükümet ile el ele vererek, en genel sendikal ilke ve ahlakını bir yana bıraktığını ve KESK'i devre dışı bıraktığını belirtti. Gerek hükümet kaynaklarının, gerekse de Memur-Sen yetkililerinin, bu mutabakatı büyük bir başarıymış gibi sunma noktasında olduğuna dikkat çeken Berki, "İşin aslı hiç de öyle değil. Mutabakata göre; 2014 yılı için taban aylığa 175 TL artış yapılmıştır. 175 TL brüt artış olup Ocak 2014'te 123 TL olarak maaşlara yansıyacaktır. En düşük maaş alan kamu emekçisi Eylül 2014'te vergi dilimine girdiğinde bu miktar 116 TL'ye kadar düşecektir. 175 TL'lik brüt, 123,116 TL'lik net artış farklı derecelerdeki kamu emekçilerine farklı yansıyacaktır. Oransal olarak en düşük maaş alan kamu emekçisi için yaklaşık 6.7'lik bir artışa denk gelmektedir. Doktor, mühendis gibi bazı kamu emekçilerine ortalama yüzde 3.2 ile 3.8 arasında yansırken, ortalama olarak yüzde 5.2'lik bir artış olacaktır" dedi. 

Hükümetin 6 Ağustos'ta önerdiği 2014 yılı için yüzde 3+3 teklifin altına Memur-Sen Başkanı ve yetkililerinin imza attığını kaydeden Berki, "Teklif ilk geldiğinde 'Bu teklif memurları sokağa dökmektir' diyen Memur-Sen'in daha 24 saat geçmeden nasıl olup da aynı içerikteki artışlara imza attığını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" diye konuştu.  DİHA

Editör: Wan Haber