Haber: Adil Harmancı-Prestij Gazetesi

Hükümet samimi ise, Ergenekon ve Balyoz davalarında olduğu gibi KCK ve diğer siyasi davalarda da yeniden yargılamanın önünü açacaktır. Diğer yandan, şu anda adli tutuklular için bir af söylentisi var, bana göre toplumsal barış için bir genel affa ihtiyaç vardır." dedi.
15 Temmuz 2016 tarihinde ordu ve emniyet içindeki FETÖ yapılanmasının başlattığı darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlanırken, darbe sonrasında ordu ve emniyet başta olmak üzere birçok kurumda yer alan, aralarında hâkim, savcı, vali, rektör, sağlıkçı ve kaymakamların da bulunduğu binlerce kişi örgütle ilişkileri olduğu gerekçesiyle ya görevden alındı, ya da tutuklandı. 

Darbe girişiminden sonra da en tartışmalı hale gelen kurumlardan biri de yargı oldu. Örgüt üyelerinin yargıdaki varlığı, yargılamalar konusundaki şeffaflığı tartışmalı hale getirirken, birçok kesim emniyette alınan ifadelerle mahkeme süreçlerinde alınan kararların "yok" hükmünde olması gerektiğini savunuyor.

"KARARLAR SİYASİDİR"

Konuyla ilgili açıklama yapan Van Bölge Barosu Başkanı Murat Timur, yargıdaki kararların dönem dönem siyasi olduğunu, son dönemlerde de cemaat yapısının kendine göre kararlar vermeye başladığını ifade etti.

"KARARLARIN HÜKMÜ YOKTUR"

Ergenekon ve Balyoz davalarını hatırlatan Timur, şunları söyledi:
"Cemaatin hâkim olduğu dönemde de hukuki yargılamalardan çok siyasi yargılamalar oldu. Bu dönemde verilen kararlar meşru değildir. Emniyette alınan ifadeler ve oluşturulan deliller de polisin taraflı davranabileceği cihetiyle hukuk açısından 'yok' sayılmalıdır. Hükümet samimi ise, Ergenekon ve Balyoz davalarında olduğu gibi KCK ve diğer siyasi davalarda da yeniden yargılamanın önünü açacak kararlar almalıdır."

"GENEL AF OLMALI!" 

Son zamanlarda adli tutuklular için bir af söylentisinin de olduğunu hatırlatan Timur, bu konuda da şöyle dedi:

"Devletin daha çok kendisine karşı işlenen suçlarda af yetkisi vardır. İnsanların birbirlerine karşı işledikleri suçlarda af yetkisi yoktur. Ancak her iki kesimi kapsayan bir genel af, toplumsal barış için de son derece önemli olacaktır. Herkesin darbeye karşı birleştiği böyle bir dönemde toplumsal bir barışa da ihtiyacımız vardır."

Editör: Wan Haber