Mali'nin Timbuktu şehrinde, isyancılar tarafından tahrip edildiği iddia edilen tarihi el yazması eserlerin yüzde 90'ndan fazlasının güvende olduğu belirtildi.
Güney Afrika'daki Cape Town Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Timbuktu El Yazması Eserler Projesi isimli kuruluş, isyancıların nadide el yazması eserler dahil binlerce kitabı yaktığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Fransız ve Mali güçlerinin günler süren bombardımanın ardından Timbuktu'da kontrolü yeniden ele geçirmesinin ardından Belediye Başkanı Halle Osmane, 60 ila 100 bin el yazması eseri barındıran Ahmet Baba Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi'nin ateşe verildiğini açıklamıştı. Osmane, olayı bir "kültür katliamı" olarak nitelemişti.
Proje yetkilisi Susana Molins Lliteras ise, "Ahmet Baba kütüphanesi ve el yazması eserlerle ilgili sahip olduğumuz son bilgiye göre, kütüphanenin yakıldığı ve 25 bin el yazması kitabın imha olduğuna ilişkin haberler gerçeği yansıtmıyor" dedi.
Lliteras, "Bu haber, kütüphanenin kaçan isyancılar tarafından ateşe verildiğini söyleyen Timbuktu Belediye Başkanı'nın açıklamasından kaynaklanıyor. Haber, bu açıklamanın ardından yayılmış. Oysa Belediye Başkanı o sırada Timbuktu'dan 800 kilometre uzaklıktaki Bamako şehrinde bulunuyordu. Ayrıca bir haftadan fazla süredir Timbuktu ile iletişim sağlanamıyor. Dolayısıyla Timbuktu'dan doğrudan bilgi alacak durumda da değil" ifadelerini kullandı.
El yazması eserlerin yaklaşık 25 bin kadarının Bamako'da bulunduğu; bunların, Timbuktu'nun parlak İslam medeniyetinin Afrika'daki merkezi olduğu 15 ve 16. yüzyıla ait, astronomi, botanik, hukuk, tarih, siyaset ve müzik alanlarındaki eserler olduğu ifade ediliyor.

31.01.2013 19:30:34 TSI

Editör: Wan Haber