Kosova'da tarihi ve kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla TİKA tarafından gerçekleştirilecek Prizren Emin Paşa Camii Restorasyon Projesi Protokolü imzalandı.
Protokol, Kosova Kültür Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Kosova İslam Birliği yetkilileri tarafından Priştine'de imzalandı.
İmza töreninde konuşan Kosova Kültür Bakanlığı Genel Sekreteri Veton Firci, Kosova'da kültürel mirasın korunması alanında Kosova ile Türkiye Cumhuriyetleri arasında karşılıklı işbirliğin derinleşerek devam ettiğini belirtti. Bu kapsamda Prizren Emin Paşa Camii'nin restorasyon çalışmalarına ilişkin protokolün imzalanmasının, bu işbirliğin somut örneklerinden birini teşkil ettiğini söyledi. TİKA ile işbirliğinin gelecek yıllarda da devam edeceğine inandığını kaydeden Finci, TİKA'yı, Kosova Kültür Bakanlığı'ın önemli bir ortağı olarak niteledi.
TİKA Kosova Koordinatörü Adem Urfa, imza töreninde yaptığı açıklamada, "TİKA olarak biz 2007 yılından itibaren Kosova'daki kültürel mirasın geleceğe aktarılması noktasında önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların gün geçtikçe artarak devam etmesinde özellikle Kosova halkının yaptığımız çalışmalara büyük teveccühünün, aynı zamanda da Kosova kurumlarının, özellikle Kültür Bakanlığı ve Kosova İslam Birliği'nin desteği çok önemli" şeklinde konuştu.
Sadece Osmanlı dönemine ait Kosova'da bin 400'ü aşkın irili ufaklı eserin bulunduğunu hatırlatan Adem Urfa, "Balkanlar'da Kosova kendi eserlerini bugüne kadar koruyan en önemli ülkelerden bir tanesi. Bugüne kadar 7 eserin restorasyonu, tamiratı ve bakımıyla ilgilendik. Bu dönemde restorasyonunu yapacağımız 8 eserimiz var. TİKA'nın önümüzdeki dönemde Kosova'da gerçekleştireceği kültürel mirasın korunmasına ilişkin projelerinin toplam bedeli 3 milyon 700 bin Avro dolayındadır" dedi.
Kosova kültürel mirasının incileri sayılacak olan Osmanlı eserlerinin restorasyonu çalışmaları konusunda Kosova Kültür Bakanlığı'nın TİKA'ya güvenmesinin çok isabetli olduğunu hatırlatan Kosova İslam Birliği Genel Sekreteri Resul Rexhepi, "TİKA, kültürel mirasa ait olan eserlerin restorasyonunda potansiyeli olan en önemli kurumdur" ifadesini kullandı.
Resul Rexhepi, Kosova'da cami gibi diğer kültürel mirasların da korunmasına sahip çıkmasından dolayı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve halkına teşekkürlerini sundu.
Bir çok tarihi eserin restorasyon çalışmasına imza atarak, Kosova'ya bu eserleri yeniden kazandıran TİKA, bu yıl tarihi kadar sanat değeri de olan Emin Paşa Camii'nin projelendirmesi çalışmasını yapacak, ardından uygulama çalışmalarını başlatacak.
(CC-YHY-D)

07.02.2013 20:46:41 TSI

Editör: Wan Haber