Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) heyeti, Dr. Serdar Çam başkanlığında Stockholm'de çalışma ziyaretlerinde bulunuyor.
İsveç Çalışma ve Kalkınma Bakanı Gunilla Carlsson'un Türkiye ziyaretinde dünyanın 100 ülkesinde başarılı çalışmalar yapan TİKA'yı İsveç'e davet etmesi üzerine Stockholm'e gelen TİKA heyeti, burada İsveçliler ile işbirliği görüşmeleri yapıyor. Yoğun çalışmalarından dolayı İsveç ziyaretini birkaç kez ertelemek zorunda kalan heyet, nihayet bu hafta ziyaretini gerçekleştirdi.
TİKA Başkanı Çam, düzenlediği basın toplantısında, "TİKA'nın son yıllarda başarı grafiği çok yükseldi. Bilhassa, Somali'de çok başarılı çalışmalar yaptık" dedi. Bir gazetecinin "İsveçlilerle nasıl bir çalışma yapacaksınız?" sorusu üzerine Çam, şu cevabı verdi:
"İsveçlilerle birkaç proje yapacağız. Uzman arkadaşlarımız ve İsveçli uzmanlarla birlikte bir araya gelip çalışmalar yapacaklar. Biliyorsunuz çok yakında Cumhurbaşkanımız İsveç'i ziyaret edecek. Böyle bir karar almamız çok yararlı oldu. İsveç AB kararlarında ağırlığı olan bir ülke. Belli sorunları ve belli problemleri çözen ülkeler olacağız. Bu proje çalışmaları Afrika'da veya Asya'da olabilir. Ayrıca kültürel çalışmalar da yapıyoruz. Balkanlar'da tarihi yapıtlarda restorasyon çalışmalarımız var. TİKA daha çok kalkınma durumunda olan ülkelerle çalışma yapıyor. Son zamanlarda Somali'de çok yoğun çalışmalarımız oldu. Başbakanımız, Somali'yi ziyaret ettiği zaman bile bebek ölümleri oluyordu. TİKA'nın çalışmalarıyla artık bebek ölümleri olmuyor. Türkiye son yıllarda başarılı çalışmalarıyla dış yardımlarda 2011 yılında 50 milyon dolardan 130 milyon dolara çıkardı. 2012 yılı rakamları daha belli değil, fakat çok yüksek olacak. Birçok Avrupa ülkesi yardımları azaltırken, Türkiye yükseltiyor" dedi.
TİKA'nın 30 ülkede işbirliği ortağıyla 33 program koordinasyon ofisi çalışmaları var.
(MA-CTŞ-CC-D)

15.02.2013 12:14:05 TSI

Editör: Wan Haber