Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda seçim süreci başladı. Kayıtlı 34 bin üyenin 13 binden fazlası aidatlarını ödemedikleri için şu anda oy kullanamıyor. Şubat ayının ilk yarısında seçimler yapılacak. Önümüzdeki salı günü yönetim kurulu kesin seçim takvimini açıklayacak. Mecliste bazı komitelerde üye sayısı 150'nin altında kaldığından birleştirilecek, böylece meclis üyesi sayısı 130'lara düşecek.
İHA'nın sorularını cevaplandıran Meclis Başkanı İlhan Parseker, 20 Şubata kadar seçimlerin bitirilmesinin planlandığını söyledi. Parseker, "Önümüzdeki günlerde, muhtemelen salı günü yapılacak yönetim kurulu toplantısında seçim takvimi kesinleşir diye düşünüyorum. Seçim takviminin belli kuralları var, bu kurallar seçim kuruluyla beraber yapılmak suretiyle ortaya çıkar" dedi.
Genel düzenlemeye göre komite seçimlerinin 1 Şubattan 20 Mart'a kadar yapılması gerektiğini kaydeden Parseker, "Komite seçimlerinden sonra yönetim kurulu ve diğer kurulların seçimleri var. Bunların hepsinin 31 Mart'a kadar tamamlanması lazım. O yüzden BTSO'da komite seçimlerini 1 Şubat ile 20 Şubat arasında yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.
Demokratik bir ortamda seçimlerin yapılması için iştirakin yüksek olması gerektiğini ifade eden Meclis Başkanı İlhan Parseker, "Maalesef aidatlarını ödemedikleri için askıya alınan çok üyemiz var. En son 2 bin 500'e yakın üyemiz daha yıl sonu itibariyle aidatlarını ödememiş. Zaten listelerin gecikmesinin en büyük sebebi de aidatlarını ödemeyenlerin ayrıştırılmasıydı. Yeni bir güncelleme yapıldı ve bu güncellemeye göre de toplam 34 bin üyemizden 13 binden fazlası askıya alındı. 21 bin civarında askıda olmayan, oy kullanabilir üye var. Askıdaki üyeler gelip borçlarını öderlerse oy kullanabilirler. Listeler askıya çıktıktan sonra, listeler kesinleşene kadar aidatlarını ödeyip seçimlerde oy kullanabilirler" şeklinde konuştu.
NACE hakkında da bilgi veren Parseker sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şirketlerin hangi komitelerde olacağına, NACE'den sonra ne ticaret sanayi odası, ne de TOBB karar veriyor. NACE kodlarını biz vermiyoruz. NACE kuruluş kodlarını her şirketin ve firmanın mali müşaviri, muhasebecisi hangi dalda fazla fatura kesildiyse buna göre Maliye'ye bildiriyor. Maliyenin yeni idari listesine girerek geçtiğimiz yılın 6. ayına kadar gelir idaresi listesinde doldurdukları formlara göre NACE kodları çıkıyor. Burada bir yanlış anlaşılma da olabilir, bu kodları ticaret sanayi odaları verdi diye, çünkü alışılmış bir düzen var. Herkesin geçmişte kullandığı listeler var, kullandığı yerler var. Herkes o alışılmış düzene göre bir sistem istiyor, ama alışılmış düzene göre bir sistem kalmadı. Eskiden bunları ticaret sanayi odaları yapabiliyordu, şimdi böyle bir imkan yok. Herkesin muhasebecisinin dahi bilgisi olmadan NACE kodu verilmemiştir. Bu NACE kodu da değiştirilemez. Seneye tekrar değişecek, her yıl bir önceki yaptığınız ciroya göre maliyeden otomatik olarak sistem kontrol edilecek ve güncellenecek. Bunlara ne şahısların, ne bizlerin çok fazla müdahale şansı var. Üyelerimiz bu hususta muhasebecilerini uyarmalıdır, biz bu konuda daha önce beyanatlar verdik. Komitelerin üyeleri bu çerçevede önümüzdeki hafta TOBB tarafından yeniden incelenip açıklanacak. 150 üyenin altında kalan komiteler birleştirilecek. Başka komitelere nakledilecek. Bunun için meclisteki üye sayısında bir değişme olur. Çünkü daha önce bizim meclisimizin eski üye sayısı 108 idi. Geçen seçimlerde en son 148'e ulaştı. Daha önce 80 üye olan bir meslekte bir komite oluşturabiliyordu. Ancak bu sefer komite oluşturma sayısı asgari 150'ye çıktı. 150'ye çıktığı için de bazı komiteler kapanma durumu ile karşılaştı. Önümüzdeki hafta TOBB'un sitesine herkes girip kendi listesini görebilecek. TOBB'un listesi açılacak, biz de BTSO'dan buna bir link vereceğiz. Gerek BTSO'nun sitesinden, gerekse TOBB'a girmek suretiyle kendi bağlı oldukları yeri girip görebilecekler".
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda mevcut başkan Celal Sönmez, kanun gereği yeniden başkanlık görevine gelemediğinden, farklı bir ismin başkanlığında yönetim belirlenecek. Bu seçimlerde Meclis Başkanı İlhan Parseker'in odanın eski meclis üyeleri ile yeni bir yönetim kurulu listesi oluşturması beklenirken, çeşitli işadamları dernekleri ile sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelip farklı bir liste hazırlaması da bekleniyor.
(İRF-MŞ)

10.01.2013 12:40:25 TSI

Editör: Wan Haber