Aydın'da teşkilatlanmasını tamamlayan İl Ticaret Müdürlüğü tarafından Aralık ayında gerçekleşen çalışmalar kapsamında 214 tüketici sorununun giderildiği bildirildi.
Aydın Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü; 03 Haziran 2011 tarih ve 640 sayılı "Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname"nin geçici 4'üncü maddesi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile Gümrük ve Ticaret Bakanı tarafından 12 Ekim 2012 tarihinde imzalanan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü personellerinden bir kısmının Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüklerine devri konulu protokol uyarınca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı olarak 15 Kasım 2012 tarihinde kuruldu. Aralık ayı içerisinde de Hasanefendi Mahallesindeki eski TEKEL binasına taşınarak faaliyetlerine başladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde ticaret konularıyla ilgili olarak İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü bulunuyor. Genel müdürlüklerin Aydın'daki fonksiyonları Gümrük ve Ticaret Bakanlığız Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliği doğrultusunda Aydın Ticaret İl Müdürlüğü'nce yürütülecek.
Aydın İl Ticaret Müdürlüğüne intikal eden tüketici şikâyetleri; 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği ve bu Kanuna dayanılarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca düzenlenen Yönetmelikler, Tebliğler ve Genelgeler doğrultusunda incelenerek mümkün olan en kısa zamanda sonuçlandırılmasına çalışılıyor. Nüfus kayıt sisteminde tüketicinin kaydının diğer İl veya ilçelerde bulunduğunun tespiti halinde tüketici şikayeti ilgili İl Müdürlüklerine veya İlçe Kaymakamlıklarına intikal ettirilerek, ilgili Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinde sonuçlandırılması sağlanıyor.
2012 Aralık ayı içerisinde İl Ticaret Müdürlüğü'ne ulaşan tüketici şikâyetlerinin sayısı 201 adet olarak gerçekleşti. Bu şikayetlerin 137'si çeşitli bankacılık hizmetleri, 47'si ayıplı mal ve hizmetleri kapsayan 18'i cep telefonu 15'i ayakkabı, 3'ü bilgisayar, 2'si giyim ve birer adet uydu alıcısı, buzdolabı, termostatik batarya, çanta, belediye katı atık bedeli, kuru temizleme, elektrik süpürgesi, kulaklık ve kargodan oluşurken, 14'i kapıdan ve mesafeli satış ve 3'ü de abonelik sözleşmesi şikayet konularını içerdi.
Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanlığınca Aralık ayı içinde 10 Aralık 2012, 17 Aralık 2012 ve 31 Aralık 2012 tarihlerinde olmak üzere üç toplantı yapıldı. Söz konusu toplantılarda 155'i tüketici lehine, 17'si tüketici aleyhine ve 29'u bilirkişi ataması olmak üzere toplam 201 adet İl Hakem Heyeti kararı alındı. 13 tüketici şikâyeti ise İl Hakem Heyetine intikal ettirilmeden Ticaret İl Müdürlüğü'nce sonuçlandırıldı.
(MB-İK)

14.01.2013 10:57:49 TSI

Editör: Wan Haber