Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, 50 milyon dolar yatırımla bölgenin cazibe merkezi haline gelen THY Uçuş Eğitim Merkezi'ni basına tanıttı. Topçu, "Uçuş Eğitim Merkezi'ne son 3 yılda 50 milyon dolar yatırım yaptık" dedi.
Avrupa'nın lider hava yolu şirketi THY, 50 milyon dolar yatırımla bölgenin cazibe merkezi haline gelen THY Uçuş Eğitim Merkezi'ni basına tanıttı. Tanıtımda konuşan THY Genel Müdürü Temel Kotil, dünyanın en iyi havayolu şirketi olmak için yatırımlara hız verdiklerine dikkat çekerek, "Havacılıkta lider olmak istiyorsanız, her alanda olduğu gibi eğitimde de bir numara olmak zorundasınız. Sadece eğitim ve uçuş güvenliği de yeterli değil. Operasyonu yürüttüğünüz havalimanlarının kapasitesi de çok önemli. Dünyanın en büyük havalimanı Hetrow, ondan sonra Paris ve Frankfurt Havalimanı geliyor. Atatürk Havalimanı dördüncü sırada. Ancak Ağustos'ta Atatürk Havalimanı ikinci sıraya yükselecek. Türkiye şimdiden söylüyor ki 'biz havacılıkta en büyük olacağız'. İstanbul'a yeni yapılacak havalimanı Atlanta'dan sonra dünyanın en büyük ikinci havalimanı olacak. Türkiye bölgenin en büyük havacılık merkezi haline gelecek" diye konuştu.
EN BÜYÜK YATIRIM EĞİTİME
2012 yılında yüzde 20 büyüme kaydettiklerini hatırlatan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da, "Avrupa'da birçok dalda birinci durumdayız. Ancak bununla da yetinmiyoruz. Dünyanın lider havayolu olmak için başta uçuş emniyeti ve eğitim olmak üzere hiçbir masraftan kaçınmayacağız. Ancak 200 uçaklık filo ile yürüttüğümüz uçuş operasyonunda pilot açığını kapatmakta zorluk çekiyoruz. Bu yüzden filomuzda 250 yabancı pilot istihdam ediyoruz. Türkiye'deki uçuş okullarında eğitim gören bütün genç pilotları THY'nin çatısı altında çalışmaya davet ediyoruz. Bunun yanı sıra 2013'te 300 genç pilotumuzu eğitim için Amerika'ya göndereceğiz. Eğitim çalışmaları için DHMİ'den 25 yıllığına kiraladığımız Aydın Havaalanı'nda kullanılmak üzere 12 eğitim uçağı satın alacağız. Uçuş eğitim merkezimizde şu anda 6 tip uçağın simülatörü mevcut. Buna çok yakında Airbus A380, Boeing 787 ve Airbus A 350 simülatörlerini de ekleyeceğiz" şeklinde konuştu.
THY, 2023 VİZYONUNA HAZIRLANIYOR
Topçu dünya lideri olmak için operasyonu rahat bir şekilde yürütecek altyapı imkanlarına gerek olduğuna vurgu yaparak, "Şu anda THY olarak Atatürk Havalimanı'nın yüzde 70 kapasitesini kullanıyoruz. Ancak bu bile yeterli olmuyor. Yeni havalimanında operasyonlarını daha iyi yapması ve yolcuların daha rahat etmesi için bazı istekleri olacak. İhaleyi alan şirketle inşaat başlamadan konuşacağız."" dedi.
Konuşmaların ardından protokol ve basın mensupları THY Uçuş Eğitim Merkezi'ni gezerek simülatörlerde verilen eğitimleri yerinde görme imkanı buldu.
THY UÇUŞ EĞİTİM MERKEZİNDE YILDA 20 BİN KİŞİ EĞİTİM ALIYOR
Türk Hava Yolları'nın Uçuş Eğitim Merkezi'nde her yıl 20 bin kokpit ve kabin ekibine eğitim alıyor. Havada en kötü senaryoya göre eğitimlerini yapan kursiyerler, uçakta yangın, basınç düşüklüğü ve panik halinde neler yapılacağına dair sürekli uygulama yapıyorlar.
Faaliyetlerine 1994 yılında başlayan Uçuş Eğitim Merkezi ulusal ve uluslar arası standartlarda hizmet veriyor. Merkezde deneyimli eğitmenler eşliğinde verilen bilgilerle yıllık 20 bin kişiye eğitimi sağlanıyor. 1995 yılında bir simülatörle eğitime başlayan merkez, bugün 14 eğitim uçağı, 6 adet full flight simülatörle hizmet veriyor.
Uçuş Eğitim Merkezi'nde kabin ekiplerinin eğitimi en kötü senaryoya göre hazırlanıyor. Yangın durumunda neler yapılması gerektiği gün içerisinde defalarca tekrarlanıyor. Kursiyer kabin görevlileri bazen yolcu bazen görevli olarak gün içinde sürekli eğitime tabi tutuluyorlar. Havada en kötü senaryoya göre eğitimlerini yapan kursiyerler, uçakta yangın, basınç düşüklüğü ve panik halinde neler yapılacağına dair sürekli uygulama yapıyorlar.
(TC-ÇK-E)

01.02.2013 16:46:28 TSI

Editör: Wan Haber