Yapılan iş birliği çerçevesinde artık Türk Hava Yolları pilotları hem düşük maliyet hem de güvenli eğitim sağlayacak ilk sivil uçak simülatöründe eğitim görecek. 

Havelsan ile Türk Hava Yolları arasında tam uçuş simülatörü yapımı iş birliği ile ilgili protokol dün Türk Hava Yolları’nın Florya’daki Uçuş Eğitim Merkezi’nde imlazalandı. Törene Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil katıldı.

14 SİMÜLATÖR OLACAK

10 adet simülatörü bulunan Türk Hava Yolları’nı, 3 Haziran 2015’de 4 adet Tam Uçuş Simülatörü için çıktığı ihalede, dünyanın önde gelen simülatör üreticileri ile ihaleye katılan Havelsan, sipariş edilen 4 simülatörden birinin üretim hakkına sahip olmuştu. İhale süreci sonucunda 31 Ekim 2016 tarihinde işletmeye alınmak üzere, bir adet Boeing 737NG uluslararası D seviye sertifikasyona sahip Tam Uçuş Simülatörünün Havelsan’dan tedarik edilmesi kararına varıldı. Böylelikle, 2016 yılı sonuna kadar Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi’ndeki Tam Uçuş Simülatörü sayısı 14’e yükselecek.

YURT DIŞINA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK BİR PROJE

Törende bir konuşma yapan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “Bugün burada, ülke havacılığının iki önemli figürü olan Havelsan ve Türk Hava Yolları, sivil havacılık tarihimizde önemli yer edineceği kesin olan bir süreci başlatıyor. Havelsan’dan teslim alacağımız, ilk yerli üretim sivil yolcu uçağı simülatörü, bu sürecin başlangıcını temsil ediyor. Uçuş eğitiminin en önemli halkası olan simülatör eğitimlerinde kullanacağımız cihazın tamamen Türk yapımı olması, bizim için son derece gurur verici. Yurtdışına bağımlılığı da azaltacak proje kapsamında, önemli bir kaynağın ülke dışına çıkışının önüne geçecek olmamız ise bizleri ayrıca mutlu ve motive eden bir faktör. Üretilen bir uçağın test uçuşlarının, önce simülatöründe yapılmaya başlandığını göz önüne aldığımızda, Havelsan’dan teslim alacağımız bu simülatörün, Türk uçak sanayinin temel taşlarından biri olacağını şimdiden söyleyebiliriz” dedi.

THY’DEN SONRA DÜNYAYA AÇILACAĞIZ

Türk Hava Yolları ile iş biriği yapmaktan büyük gurur duyduklarını ifade eden Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin ise şunları söyledi:

“B737NG Tam Uçuş Simülatörü Projesi ile birlikte sivil uçak simülatörleri pazarına ilk adımımızı dünyanın en çok noktasına uçuş yapan ve bayrak taşıyıcı havayolumuz olan Türk Hava Yollarımız ile birlikte atmaktan gurur duyuyoruz. Bu işbirliğinin güven ve dayanışma ortamında hızla büyüyeceğine olan inancımız sonsuz. Bundan sonra Türk Hava Yolları’nın tüm simülatör ve eğitim sistemleri ihtiyaçlarını karşılamaya da talibiz. Bu sayede yabancı kaynaklardan sağlanan uçuş simülatörleri ve eğitim sistemleri ihtiyacı, yerli kaynaklara yönlendirilmiş olmakla birlikte aynı zamanda Türk Hava Yolları ile yapmış olduğumuz bu işbirliği sonrasında dünya sivil simülatör pazarına da sivil simülatör ihraç etme imkânını da yakalamış olacağız.”

Editör: Wan Haber