TGRT Belgesel Televizyonu tarafından hazırlanan "Değişen Türkiye" programında Ardahan tanıtılacak.
Anadolu'nun bereketli topraklarını, Kafkas dağlarının ardına bağlayan şehrimiz Ardahan TGRT Belgesel ekranlarında. Büyük Anadolu medeniyetinin ilk tohumlarının atıldığı, kültürlerin, geleneklerin, aşıkların gelip geçtiği tarihin göç ve kavşak noktası olan serhat şehrimiz Ardahan 28 Ocak Pazartesi günü saat:13:30 22:00 ve gece 02:00'de olmak üzere 3 kez yayınlanacak ve şehrin güzellikleri ekranlara gelecek.
Görkemli tarihi, benzersiz mimarisi, eşsiz doğal güzellikleri, ün yapmış kaşarı, kazı ve şifalı balıyla keşfedilmeyi bekleyen Ardahan TGRT Belgesel ekranlarında yayınlanarak şehrin tanıtımına büyük katkı sağlayacak.
Program yapımcısı Yusuf Amanvermez, yapılan çekimlerde Ardahan'ın tarihi hazinelerinin sayısız olduğunu belirterek şunları söyledi;
''Yalçın dağları, endemik çiçeklerle kaplı yaylaları, heybetli dorukların eteklerindeki buzul gölleri, kaleleri ve farklılıklar mozaiğini yansıtan kültürel zenginliği ile keşfedilmemiş bir turizm merkezidir Ardahan. Anadolu'nun kuzeydoğusunda bir serhat şehri olan Ardahan'da çok sayıda tarihi kale ve kuleler, cami ve köprüler, çeşme ve hamamlar ilin tarihi ve kültürel mirasını oluşturmaktadır. Cumhuriyet dönemine kadar birçok uygarlık geçmiş coğrafyadan. Urartu, Med, Pers, Roma, Sasani, Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır Türkiye'nin bu genç ili. Mimari sanatın eşsiz örneklerini sergileyen kaleler geçmişi bugüne taşıyan anıtlar niteliğindedir. Eski göç ve ticaret yollarının savunulması amacıyla da kurulan bu yapılar Ardahan'ın tarihteki rolünü yansıtmaktadır aynı zamanda. Kaleden bakıldığında kent, ziyaretçilerine Kür Nehri ile birlikte eşsiz bir güzellik sunar... Bu eşsiz güzellikleri içinde barındıran Çıldır Gölü, ziyaretçilerini çeker kendine... Buz tutan göl üstünde atlı kızaklarla yapılan gezinti, tarifi olmayan bir haz verir, aşık eder gelenleri bu Coğrafya ya, Bu hizmeti sunanlar sürerler atlarını dörtnala Çıldır gölünün kalbine, Zira Çıldır Gölü, bağrında barındırdığı balıklarıyla olduğu kadar üstündeki soğuk örtüsüyle de ekmek kapısıdır yöre halkı için. Tarihi geçmişi üzerinde birçok uygarlığın hüküm sürdüğü Ardahan ili, kültür yönünden köklü temellere dayanır. Anadolu'ya açılan kapı özelliğini taşıması bakımından birçok kültür bu şehre yerleşmiştir adeta. Aşıklar, ozanlar, halk oyunları bu kentin zenginliğidir. Ülkemizde şairlerin, aşıkların ve ozanların en çok yetiştiği yöre Ardahan'dır. Yükseklerin diyarı Ardahan'da kışlar çok sert geçmekte. Ardahan Belediyesi' bu ağır kış şartlarında vatandaşlara yaşanabilir bir kent sunma adına büyük çaba göstermektedir. Kapanan yollar açılmakta, Saçaklar, buzlu yollar ve yaya geçitleri temizlenmekte, hayat normal seyrinde akıp gitmektedir. Ardahan, artık kentsel dönüşümle, altyapısıyla, duble yollarıyla, tarihi eserlerin korunması ve restorasyonuyla, sosyal donatı alanlarıyla, modern bir şehir olma yolunda hızla ilerlemektedir. Çağdaş bir kent olma yolunda atılan her adım, gerçekleşen her proje halk tarafından büyük bir takdir görmekte ve desteklenmektedir. Geçmişin ihtişamı ile doğanın eşsiz hazinelerini bir arada sunan Ardahan, Değişen Türkiye'mizde büyümeye, gelişmeye devam etmekte, ziyaretçilerini beklemektedir."
(OY-AT-Y)

26.01.2013 09:37:21 TSI

Editör: Wan Haber