Ülke genelindeki 40 gazeteciler cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun, Atilla Sertel yönetiminin taraflı ve antidemokratik tutumu sonucu meşruluğunu kaybettiğini ileri sürdü.
Bugün yapılan Olağanüstü Genel Kurul toplantısına, 10 üye cemiyetin TGF'den atılmasını, 6 cemiyete de geçersiz sebeplerle disiplin cezası verilmesini protesto ederek katılmayan 40 basın örgütü, ortak deklarasyon yayımladı. Deklarasyonda, "1997 yılında büyük fedakârlıklarla kurulan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), son 3 yılda Atilla Sertel yönetiminin anti demokratik, hukuk dışı ve etik açıdan kabul edilemez uygulamalarına sahne olmaktadır" denilerek, bugünkü duruma gelinmesinde Atilla Sertel'in iyi niyet kurallarına uymayan girişimlerinin etkili olduğu vurgulandı.
Deklarasyonu imzalayan gazeteciler cemiyetlerine ve basın meslek örgütlerine bakıldığında, Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun, Türkiye'yi kapsayan niteliğinin büyük oranda sona erdiğini ortaya koyan deklarasyonda, yaşanan olumsuz süreç şöyle özetlendi:
" 23 Eylül 2012 tarihinde yapılan son genel kurulda yaşanan hukuksuzluklardan sonra TGF'ye üye 71 meslek örgütünden 40'ının imzasıyla demokratik olmayan genel kurul protesto edilerek deklarasyon yayımlandı. Deklarasyonun ardından da 100'den fazla imza ile olağanüstü genel kurul yapılması istendi. Bunun üzerine TGF yönetimi 10 Cemiyeti ihraç edip, 6 cemiyete de kınama ve uyarı cezası vererek olağanüstü kongreye gitti. Ötekileştirme sürecini başlatan Atilla Sertel yönetimi, gazetecilerin sorunlarını çözmek yerine şahsi ihtiraslarının peşine düştü. Atilla Sertel ve yönetimi, yapılan yazılı ve sözlü uyarılara rağmen anti demokratik uygulamalarını sürdürdü, dışlama ve hukuk dışı uygulamalarına ısrarla devam etti. Bu sebeple, olağanüstü kongre için 4 Ocak'ta Ankara'ya gelen ve bu deklarasyona imza koyan bizler, kongreye katılmama kararı aldık.
Ankara'da 5 Ocak'ta bir araya gelen ve aşağıda imzası bulunan gazeteciler cemiyetleri ile basın meslek örgütlerini, Türkiye Gazeteciler Federasyonundan dışlayan süreçte şu gelişmeler yaşandı:
Öncelikle, 13 Aralık 2009 tarihinde, kâğıt üzerinde bir tüzük genel kurulu yapıldı. Bu değişiklikle TGF'nin 11 kişiden oluşan yönetimi doğal delege yapılarak, eşitlik ilkesi bozuldu. Türkiye Gazeteciler Federasyonu yönetimi, 2012 yılına gelindiğinde hukuk dışı uygulamalarına kongre öncesi başladı. 71 üye basın kuruluşuna sahip Federasyon'un 15 yıllık tarihinde bir ilk yaşandı ve muhalif görülen 7 cemiyetin 28 delegesi hazirun listesine alınmadı. Bu delegelere oy kullandırılmadığı gibi, konuşmalarına da izin verilmedi.
Taraflı tutum sergileyen Divan Kurulu da, hukuksuz uygulamalarla kongreye damgasını vurdu. TGF yönetimi ve divan kurulu gerçekleştirilen genel kurulda yasaları hiçe saydı, seçim sonucunu tartışmalı hale getirdi.
Genel Kurul'un hemen ardından yapılan Alanya Başkanlar Konseyi toplantısı ise, Atilla Sertel'in başkanlar konseyini hiçe saydığını açıkça ortaya koydu. TGF tarihinde ilk defa Başkanlar Konseyi tamamlanmadan yarım bırakıldı. Hukuksuz bir kongre ile seçilen ve meşruluğunu kaybeden Atilla Sertel yönetimine karşı harekete geçen gazeteciler cemiyetleri, yeterli sayının çok üzerinde delegenin imzasını toplayarak olağanüstü genel kurul yapılması için TGF yönetimine başvurdu.
Olağanüstü genel kurulda seçimi kaybedeceğini anlayan Atilla Sertel ve yönetimi, bu defa da muhalefette yer alan 10 gazeteciler cemiyeti ile basın meslek örgütünü sudan bahanelerle Türkiye Gazeteciler Federasyonu üyeliğinden ihraç etti. Sertel yönetimi, TGF Genel Başkan adayı Nuri Kolaylı'ya da akıl almayacak uydurma bir nedenle "kınama cezası" vererek, aday olmasının önüne geçmek istedi. Özetle, 23 Eylül kongresinde 7 basın örgütünün 28 delegesine keyfi gerekçelerle haziruna dahil etmeyip oy kullandırmayan Sertel yönetimi, 5 Ocak olağanüstü kongresinde de 10 basın örgütünü TGF'den ihraç edip toplam 40 delegeye oy kullandırmama yolunu seçmiştir. Üstelik, Başkanlar Konseyi'nde görüşülmeden son 2 ay içinde 7 ilçe cemiyetini federasyona üye yaparak, kural tanımazlığını ortaya koymuştur."
Yaşanan bütün bu gelişmelere karşın dialog arayışının son ana kadar sürdüğüne dikkat çekilen deklerasyonda,
"Federasyon yönetiminin keyfi uygulamalardan vazgeçmesi ve TGF'nin bütünlüğünün korunması amacıyla olağanüstü kongre öncesi yapılan son uzlaşma girişimimiz de, ne yazık ki Sertel yönetimi tarafından kabul edilmemiştir" denildi.
Ortak açıklamada son olarak, "Türkiye Gazeteciler Federasyonu'na üye aşağıda imzası bulunan bizler, Atilla Sertel yönetiminin bu dışlayan ve ötekileştiren tutumu karşısında örgütlü mücadelemizi, yeni bir oluşumu da hayata geçirmek üzere Türkiye Gazeteciler Platformu adı altında sürdürme kararı aldık" görüşünün altı çizildi.
Türkiye Gazeteciler Platformu adına ortak açıklamayı şu meslek örgütleri imzaladı:
Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Güzbey
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni
Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tolga Gül
Bartın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Güngör Yavuzaslan
Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız
Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı M. Nuri Kolaylı
Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Caner Güngör
Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği Başkanı Kenan Macit
Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen
Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Varol
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy
Edirne Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Sarılarlı
Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Köse
Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Başkanı Nazmi Bilgin
Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abdullah Sabri Kocaman
Giresun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bekir Bayram
Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan
İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şehmuz Aslan
Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abid Vanlı
Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Karaaslan
Kars Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yücel Sezer
Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hüsnü Acar
Kırıkkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Selci
Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu
Kilis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Barutçu
Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adem Alemdar
Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İhsan Tunçoğlu
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman
Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Osman Sayın
Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanı Metin Özkan
Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Temiz
Sinop Gazeteciler Cemiyeti TGF Kurucu Başkanı Mustafa Genç
Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal
Şanlıurfa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Kapaklı
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ergun Ata
Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Celal Çevirgen
Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat
Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı
Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık
Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Osman Sayın
Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanı Metin Özkan
Samsun Gazeteciler Cemiyeti TGF Kurucu Başkanı Necdet Uzun
Sinop Gazeteciler Cemiyeti TGF Kurucu Başkanı Mustafa Genç
Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal
Şanlıurfa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Kapaklı
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ergun Ata
Tunceli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Haydar Gözlü
Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Celal Çevirgen
Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat
Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı
Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık.
(MŞ)

05.01.2013 18:20:22 TSI

Editör: Wan Haber