Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, Oda Meclis Başkanı Gürkan Kesim'in kendisine yönelik eleştirilerine cevap verdi.
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Gürkan Kesim, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne kayıtlı toplam 365 Oda'nın bulunduğunu söyleyerek 365 Oda içerisinde 2013 yılı bütçesi kabul olmayan tek Oda'nın Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olduğunu, bunun sorumluluğunun da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu'na ait olduğunu söylemişti. Meclis Başkanı Kesim ayrıca, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever'in, 2013 yılı bütçesinin kabul olmamasının nedenlerini meclis üyelerinde değil kendisinde araması gerektiğini belirterek; "Kendi belirlediği Hesap İnceleme Komisyonu bile 2013 Bütçesine 'red' veriyorsa, Dursun Ali Tever, Demokrasinin gerektirdiğini yaparak, istifa etmelidir" şeklinde ifade kullanmıştı.
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, Gürkan Kesim'in kendisine yönelik eleştirilerine örneklerle cevap verdi. Tever, Meclis Başkanı Gürkan Kesim'in ifadelerinden kullandığı gibi 365 Oda ve Borsa içerisinde bütçesi onaylanmayan tek Oda'nın Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olduğunu söyleyerek "Ancak bunun sorumlusu sarı listede yer alan, meclisten istifa eden, kaçan, bütçenin gelirine red veren, gelirin ne olduğundan dahi anlamayan kişilerdir.'' Dedi.
Olağanüstü meclis toplantısında 2013 yılı taslak bütçesinin 5'e karşı 13 red oyu ile kabul edilmediğini hatırlatarak sözlerini sürdüren Dursun Ali Tever "2013 yılı bütçesinin onaylanmaması için ellerinden gelen her türlü entrikayı çevirmişlerdir.'' Diye konuştu.
Tever, olağan üstü meclis toplantısında 2013 yılı taslak bütçesine red oyu veren meclis üyelerinin "Bütçede belirtilen kayıt ücreti, yıllık aidat miktarı ve hizmet karşılığı alınacak belge bedellerindeki artış 2012 yılı enflasyon rakamlarının çok üzerinde arttırılmıştır, Personel giderleri kalemi geçen yılki bütçe rakamlarına oranlandığında yaklaşık yüzde 50 arttırılmıştır, Halen 13 çalışanı bulunan odamızın 2013 çalışan kadrosu 23 kişiye çıkartılmıştır ve Harcırahlar maddesinde belirtilen genel sekreter ve yardımcısının harcırah yönetmeliği grubu B olması gerekirken A Grubu olması'' şeklindeki gerekçeleri ileri sürdüklerini ifade ederek "Belirttikleri gerekçelerle 2013 yılı taslak bütçesine red oyu kullandılar. Ancak bu zatlar ellerine tutuşturulan, gerçekleri yansıtmayan tutanağı okumadan imzalayan ve meclis üyesi imzasının ne kadar değerli olduğunu bilmeyen insanlardır.'' Şeklinde konuştu.
Hesap İnceleme Komisyon Başkanı Vedat Babaoğlu'nun karşı grupla beraber hareket ederek taslak bütçesinin geçmemesinde etkisi olduğunu söyleyen Dursun Ali Tever, Babaoğlu'na eleştirilerde bulunarak ''Vedat Babaoğlu, yüzde 10'luk artışa vicdanım el vermiyor' diyerek hesap incelemeyi kabul etmemiştir. Vicdanı rahatsız olan komisyon başkanı ilk önce kendi işçilerinin haklarını ve Organize Sanayi Bölgesi'nde yaptıklarını düşünerek vicdanını temizlesin.'' Diye konuştu.
Tever, 2013 bütçesini onaylamak için 13 meclis üyesinin imzaladığı 4 maddelilik tutanaktaki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, şöyle devam etti: " bütçede belirtilen kayıt ücreti, yıllık aidat miktarı ve hizmet karşılığı alınacak belge bedellerindeki artış 2012 yılı enflasyon rakamlarının çok üzerinde olduğunu' ifade edildi. Oysaki hizmet karşılığı alınacak ücret tarifesinde 1 kuruş dahi artış yoktur. 2012-2012-2013 yıllarına ait çizelgeler incelendiğinde bu çok iyi bir şekilde görülecektir.''
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda halen 13 kişinin çalıştığını ifade eden Dursun Ali Tever, 'Oda çalışan sayısının 23'e çıkartılmasını' norm kadro oluşturmak şeklinde değerlendirerek "Bu ihtiyaç olduğu zaman bu kadrodan faydalanmak için yapılan, uzun yıllara yayılan bir projedir. Çünkü Oda'da kadro alımında popülistlik yapmışlardır. Biz Oda'yı düşünerek Oda'da görev yapacak yönetimlerin böyle bir sıkıntı ile karşılaşmasınlar diye bir düzenlemeye gittik. Red gerekçelerinin altına imza atanlar sorgulama ve araştırma yapmadan imza atıyorlar. Kimsenin ne norm kadrodan haberi var ne de gerçek kadrodan. Norm kadro, kamu kurum ve kuruluşlarının, görevlerini etkin ve verimli bir şekilde yerine getirmeleri için olması gereken personel kadrosunun nitelik ve sayısal yönüyle belirlenmesidir. Oda'yı bakkal dükkanı gibi yönetmeye çalışıyorlar. Bizler Odamızı kurumsal bir yapıya dönüştürmeye çalışıyoruz.'' İfadelerini kullandı.
Red gerekçesinde 'Harcırahlar maddesinde belirtilen genel sekreter ve yardımcısının harcırah yönetmeliği grubu B olması gerekirken A Grubu olması' şeklinde eleştiriyi de yanıtlayan Tever "Oda bütçe muhasebe yönetmeliğinin harcırahlar başlıklı 65.maddesine bakılırsa genel sekreter ve yardımcılarının A Grubu olduğunu görürler. Biz yönetim olarak işleyişin içindeyiz ve olması gerektiği gibi cesurca bir bütçe hazırladık, meclise sunduk. Seçim yatırımına gitmedik.'' Dedi.
Kayıt ücreti ile yıllık aidatlara yüzde 10 oranında zam öngördüklerini kaydeden Dursun Ali Tever "2011-2012 yılllarına ait zam yapılmamıştır. Öngördüğümüz zam 2013 yılına aittir. Bunun dışında hiçbir bütçe kalemini değiştirmedik.'' Diye konuştu.
Tever, kurumsal olmanın dışına çıkmadıklarını söyleyerek "Oda'yı kendi menfaatleri için kullanmak isteyenlere müsaade etmedik, karşılarında olduk. Bizi aşamayanlar türlü plan ve oyunlarla Oda'yı çalıştırmamaya çalıştılar. Kısır çekişmelerin Oda'ya ve Bölge'ye faydası yok, bunlar sadece menfaatleri peşinde koşan insanların Odamızı karıştırma çabalarıdır. Odamızı karıştırmak isteyenler, Odamızın menfaatini değil kendi menfaatlerini düşünenler; muhalif grubun başını çeken Rahmi Yılmaz, basın sözcülüğünü yapan Süleyman Kozuva ve arkadaşlarıdır.'' İfadelerini kullandı.
NACE Kodları ile ilgili kendilerine yöneltilen eleştirilere de değinen Dursun Ali Tever şunları söyledi: "Bu düzenlenen gruplar, seçime girecek gruplardaki herkes için eşit şartlar taşıyor. Bu arkadaşlar neden bu kadar paniklediler? Bu itirazlar Türkiye genelinde yapıldı. Bunun üzerine TOBB seçimlerin makul bir süre için Bakanlıktan erteleme talebinde bulunmuştur. Muhalif gruptakiler kendilerine pay çıkarmaya çalışıyorlar. Seçimlerin ertelenmesi 365 adet Oda ve Borsa için geçerlidir.''
Tever, Oda seçimlerinin Mayıs ayında başlayıp Haziran ayında bitirileceğini söyleyerek ''TOBB'un genel kurulu da Ağustos ayında yapılacaktır. Bu arada TOBB'un mali genel kurulu 1 Mayıs 2012 Çarşamba günü yapılacaktır.'' Dedi.
Yönetimi 500 bin TL borçla önceki yönetimden devr aldıklarını anlatan Dursun Ali Tever, "Ayrıca bizden önceki dönemde fazla alınan miktarlardan iade edilecek 485 bin TL'lik bir miktar var. Bazı sanayiciler geri para almayacak. Bu paralarla birlikte okul için 1 milyon 500 bin TL'yi bizler ödemiş olduk. Bizden önceki yönetim okul için 750 bin TL harcadı.'' İfadelerini kullandı.
Oda olarak bilançolarının temiz olduğunu ifade eden Tever, gelirin arttığını giderin ise azaldığını ifade etti. Dursun Ali Tever, dönemlerinde yaşadıklarının kendilerinden önceki döneme ait olduğunu ifade ederek her adımlarını kurumsallaşma adına attıklarını söyledi.

06.02.2013 16:36:54 TSI

Editör: Wan Haber