Türkiye İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, 27 kenti yoksulluk, 40 kenti orta gelir tuzağındaki Türkiye'de 49 ilin yararlandığı 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nda uygulamayı sona erdirmenin sıkıntıya yol açacağını belirterek, "Süre uzatılmazsa bölgeler arası gelişmişlik farklılığında makas daha da açılır" dedi.
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, uygulaması 31 Aralık'ta sona erecek 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanun'da süre uzatımı istedi. Bir süre önce kamuoyuyla paylaştıkları 'Orta Gelir Tuzağı' raporuna gönderme yapan Onatça, "27 kenti yoksulluk, 40 kenti orta gelir tuzağında yer alan Türkiye'nin ekonomik kalkınmasını, siyasi istikrarını ve sosyal huzurunu sürdürebilmesi için bu büyük gelir farklılıklarını azaltması elzemdir. İller arasındaki bu farklılıklar kendiliğinden kalkmıyor; ancak teşviklerle kalkıyor. Yoksul kentlerimizde yeni teşviklere ihtiyaç varken mevcut teşvikte sürenin sona erdirilmesi bazı Anadolu kentlerinin ekonomik ve sosyal yapısına ciddi zarar verir" dedi.
5084 Sayılı yasanın 49 kentte birçok işletme kurdurduğunu, yeni istihdam sağladığını, kayıt dışı işsizliği ve kaçak elektrik kullanımını azalttığını ve maliyetleri düşürerek birçok şirketi ihracatla tanıştırdığını anlatan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, "5084 Sayılı yasayla ekonomisini toparlayan hatta atılım yapan birçok kentimiz var. Bu kentlerimiz için yeni teşvik sistemi istihdam açısından 5084 sayılı yasanın sağladığı imkanları tam olarak karşılamamaktadır. 5084 sayılı yasanın sağladığı destekler özellikle yoksulluk tuzağı riski taşıyan Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimiz için önemlidir. Bu açıdan ekonomi yönetiminin bu uygulamada süreyi uzatacağına inanıyoruz" diye konuştu.
2013'te en büyük endişelerinin işsizlik olacağına dikkat çeken Onatça, "Süre uzatımı yapılmazsa işsizlik ve kayıt dışı ile mücadele daha da zorlaşacak. Biz ekonomi yönetiminin durumu yeniden değerlendirerek bu kentlerimizdeki girişimcilerin mağduriyetlerini ortadan kaldıracağına inanıyoruz" dedi.
(AKL-Y)

29.12.2012 11:47:18 TSI

Editör: Wan Haber