Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Kara, sosyal güvenlik ile ilgili değişiklikleri olumlu karşıladıklarını söyledi.
Kara, 6385 sayı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması dair kanun ile yeni düzenlemeler getirildiğini belirterek, "Son gelişmeler oldukça önemli ve destekliyoruz. Ancak emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15'lik destek primi tamamen kaldırılmalıdır. Bununla birlikte Bağ-kur'dan emekli olan esnaf ve sanatkârlarımızın da ücretlerinde norm birliği yapılarak iyileştirmeye gidilmelidir. Bu maşların mutlaka düzeltilmesi gerekir" dedi.
Başkan Kara, yeni düzenlemelerinin getirdiklerini şöyle sıraladı:
"Emekli olan ve ticaret faaliyet yürütenlerin ödenmemiş sosyal güvenlik destek primleri borçları için Mayıs/2013 sonuna kadar başvuruları halinde borçları yeniden yapılandırılacak ve 36 ay taksitle ödeyebilecekler. 1 EKİM 2008 den önce sosyal güvenlik kurumuna kayıt ve tescili yapılan sigortalılardan sigortalılık başlangıç veya bitiş tarihi değişenlerin daha önceden tespit edilmiş gelir basamakları ve bu basamakların yükselme tarihleri değiştirilemeyecek. Bu sigortalılardan tescil tarihi daha eski bir tarihe alınanların eski tescil tarihi ile yeni tescil tarihi arasındaki sigortalılık sürelerine ilişkin gelir basamağı ilk defa tescil edildiği tarih itibari ile seçtiği veya intibak ettirildiği basmak olarak kabul edilecek. Bu durumdakiler hizmet süresi kazandığı için basamak yükseltmeyeceğinden basamak farkından doğan prim borçlarını ödemeyecek Kendi sigortalılığı bulunduğu halde başkası üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlananlara Ocak 2012 tarihine kadar çıkarılan veya çıkarılacak sağlık harcamalarına ilişkin borçlar affedilecek."
Tüm meslek kolları için kısa vadeli sigorta kolları piriminin yüzde 1-6,5 yerine yüzde 2 olarak sabitlendiğini kaydeden Kara, şu ifadeleri kullandı:
"Genel sağlık sigortalısı yada bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında olanlardan hak etmediği kapsamda sağlık hizmeti alanların 31 Ocak 2012 tarihine kadar verilen sağlık hizmetleri ile ilgili borçları ilgililerin açtıkları davadan vazgeçmeleri halinde tahsil edilmeyecek. Kendi adına zorunlu sigortalı olduğu halde anne/baba veya çocuklarının üzerinde sağlık hizmeti alan BAĞKUR'lular Ocak 2012 den önce SGK tarafından kendilerine çıkarılan borçları ödemeyecektir. Lise ve dengi öğrenim okullarında öğrenim gören öğrencilerin liseyi bitirdikten sonra anne veya babası üzerinden sağlık hizmetinden yararlanan çocuklar 20 yaşını aşmamak kaydı ile 120 gün (4 ay) süre ile sağlık hizmetinden yararlanacaklardır. Bu kanunun yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde yapılacak SGK olağanüstü genel kurulunda esnaf ve sanatkarlarımızın SGK Yönetim Kurulu'nda yer alması mümkün olacaktır."
(OK-ÖS-Y)

02.02.2013 10:37:49 TSI

Editör: Wan Haber