Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Üsküdar Belediye Meclisi'nin 9 Ocak 2013 tarihinde aldığı bir kararla dini ve eğitim kurumlarına 100 metre mesafeden daha yakında bulunan tüm bakkal, market, büfe, kuruyemişçi gibi işyerlerinde alkollü içecek satışını yasaklama yetkisinin olmadığını söyledi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Palandöken, alınan kararın hiçbir hukuki dayanağı olmadığını belirterek, "Kazanılmış hakkımız olan ruhsatlarımızın iptali yoluna gidilerek, binlerce kişinin ekmeğiyle oynanmaktadır. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Yönetmelik'in 4, 5, 29, 30 ve 32. maddelerine göre sadece umuma açık eğlence ve istirahat yerleri (restoran, bar gibi) için belediyelerin ruhsat tanziminde 100 metre mesafeden yakınlık şartını aradığı çok açık ve net bir düzenlemedir. Alınan karar keyfi ve hukuka aykırı olup, bu kuralın bakkal, market, büfe gibi işyerleri için yeni yasak tanzim etmek için kullanılması kabul edilemez ve hukuk dışıdır" dedi.
İlgili yönetmelik ve belediye kanunlarında belediye meclislerinin bu yönde karar almalarının öngörülmediğini vurgulayan Palandöken, "Alkollü içecek satışı ve sunumu konusundaki satış belgesi düzenleyen Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun ilgili kanun ve yönetmeliklerinde de bu yönde bir yasaklama söz konusu değildir. Kaldı ki Danıştay ilgili dairelerince ve birçok idare mahkemesi karar ve içtihatlarında da belediyelerin veya meclislerinin işyeri ruhsatlarının tanziminde mevzuatlarda yer almayan yasaklamalar getiremeyeceği kayıt altına alınmıştır" diye konuştu.
Palandöken, yasağın hukuk dışılığının yanı sıra kesinlikle doğru olmadığına inandığını ve bu yasağın diğer ilçelere sıçrama durumunun olduğunu kaydederek, "İstanbul, her yıl ağırladığı 10 milyona yakın turistle dünyanın en önemli turizm başkentlerinden biridir. Bu yasak, güzide kentimizin uluslararası arenada imajına vurulan önemli bir darbedir. Bu tarz işyerleri ülkemizde ağırlıklı olarak aile işletmeleri olarak faaliyet gösterir. Bu işletmelerde kesinlikle açıkta içki içilmesine izin verilmez" dedi.
İş yerlerinde kapalı alkollü içecek satışının yasaklanmasının kamuoyu nezdinde önemli yanlış anlamaya mahal verdiğini ve yasağa muhatap küçük esnafın mağdur edildiğini belirten Palandöken, "Esnaftan ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırı olacak şekilde 'alkollü içecek satılmamasının talep edilmesi' hiçbir hukuki dayanağa sahip değildir. Esnafımızın kazanılmış hakkı olan ruhsatlarının iptali yoluna gidilerek, binlerce kişinin ekmeğiyle oynanmaktadır" şeklinde konuştu.
(BK-CC-Y)

09.02.2013 11:01:44 TSI

Editör: Wan Haber