TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, adres tarifinde önemli bir yeri olan mağazaların bir bir kapandığını belirterek, cadde mağazacılığının korunması gerektiğini söyledi.
Yıllarca adres tarif ederken şu mağazanın yanında, birisiyle bulaşacağımızda şu mağazanın önünde dediğimiz eskiden beri şehir kültüründe bir yeri olan cadde mağazalarının bir bir kapandığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Aynı dükkanda yıllarca esnaflık yapmış ve şehrin caddelerindeki yılların mağazaları AVM'lerin sermaye gücüne ve haksız rekabetine dayanamayarak tek tek yok oluyorlar. Kültürümüzün ve tarihimizin hatta yaşantımızın bir parçası olan esnaf dükkânlarını korumak gerekiyor. Evvela sokak, sonra mahalle şimdi de caddeler yok oluyor" dedi.
Kültürümüzün bir parçası olan esnaf ve sanatkarın haksız rekabet ortamından korunması için "Perakende Yasa" tasarısının bir an evvel kanunlaşmasını istediklerini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Haksız rekabetin yarattığı olumsuz durumlardan birisi de cadde mağazacılığının bitmesidir. Şehrin kültüründe yer etmiş yılların lokantaları, pastaneleri, giyim mağazaları bir bir kapanıp yerlerine her şey 1 lira olan ucuz Çin mallarının satıldığı ucuzcu marketlere bıraktı. Değerlerimiz kayboluyor. Büyük AVM'ler şehrin içinde kuruldukları sürece, perakende sektörüne bir düzen getirilmediği sürece bu değerlerimizi nostaljik hikayelerde hatırlayacağız. Zaman kaybedilmeden kuralların konulması lazım" diye konuştu.
Cadde yanlarında geceleri ışıl ışıl parlayan esnaf dükkanları kapandıkça, caddeler karanlığa büründüğünü ifade eden Palandöken, "Mahalle esnafının yerine devasa AVM'leri koyarsanız, caddelerin ışıltısı kaybolur. Vatandaşın güven içinde evine gittiği yolların karanlık olmasını istemiyorsanız koruyucu tedbirleri geç olmadan almak gerekir. Zaten elektriğin pahalı olmasından dolayı caddelerdeki elektrik direklerinin idarece yakılmadığını görüyoruz. Birde esnafın ışığını söndürürseniz, hep beraber karanlıkta kalırız. Cadde mağazacılığının her geçen gün kapanması üzerine gayrimenkul değerleri süratle düşüyor. Avrupa Birliği standartları uygulanmadığı sürece esnaf iyice yok olacak" diye belirtti.
(BK-ÖK-E)

28.01.2013 10:57:11 TSI

Editör: Wan Haber