Perakende Yasasının hala çıkarılmamış olmasının esnaf ve sanatkâr ile AVM'ler arasındaki haksız rekabeti devam ettirdiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlarları Konfederasyonu(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2013 yılının ise esnafı ürküttüğünü söyledi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yan yana açılan AVM'lerin çevredeki esnaf ve sanatkâra, cadde mağazalarına zarar verdiği için caddelerin ışıksız kaldığını ve kendilerine de zarar verdiğini söyledi. "Perakende yasası esnaf ve sanatkarımızın olmazsa olmazıdır" diyen Palandöken, "Artık esnafımızın bundan sonra kaybedecek yılları yoktur. Gümrük Birliği sürecinden bu tarafa kaybedilen koca 17 yıl var. En son 57'inci hükümetten bu yana boşa geçen koca bir 12 yıl var. Artık boşa zaman geçirmek istemiyoruz. Yıllar önce hazırlanan ve tozlu raflarda bekleyen perakende yasası zaman kaybedilmeden çıkarılmalıdır" dedi.
"YENİLERİ YAPILDIKÇA ESKİLERE KİLİT VURULUYOR"
Sayıları 310'a ve 9 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşan AVM'lerin esnaf ve sanatkârın yanı sıra artık birbirlerini de tehdit eder boyuta geldiğini vurgulayan Bendevi Palandöken, şunları söyledi:
"Aynı bölgede aynı konseptte açılmaları kendilerine de zarar vermeye başladı. Kapanan kapanana. AVM'ler kapanışta artık birbirlerini takip ediyor. En ünlü AVM yok oldu. Her yeni AVM eskiler için büyük bir tehdittir. Yeni açılan AVM'lere gitmek, alışveriş yapmak insanlara daha cazip geliyor. Eski bilindik AVM'lerin çoğu atıl duruma düşmeye başladılar. İlgi çekebilmek için önümüzdeki yıllarda AVM'lerde alışverişin kuralları farklılaşacaktır. En azından yeni AVM'ler değişime ayak uydurmak zorunda kalacaktır. Eğer Perakende Piyasası'nı düzenleyen yasanın çıkarılması gecikirse, kuralsız büyüyen AVM'ler zarar görmeye devam edecektir. Sonuçta milli servet heba olacaktır" diye konuştu.
"ANKARA LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR"
40 milyar dolardan 250 milyar dolara ulaşan Perakende Sektöründe 2000 yılında 2 bin 500 olan zincir ve süpermarket sayısının 2012 yılı sonu itibariyle 13 bin 500'e yaklaştığını belirten Bendevi Palandöken, "Yasanın gecikmesi haksız, kontrolsüz ve denetimsiz rekabet yaratmaktadır. Mahalle araları indirim marketlerinden geçilmiyor. Yabancı sermayeli AVM'ler Anadolu'da da hızla yayılarak 58 ilimizde topladığı sıcak parayı il dışına çıkararak esnafımıza ve ekonomiye zarar veriyor" diye konuştu.
Geleneksel sosyal iletişimin kurulduğu mahalle kültürünün yok olduğunu ifade eden Bendevi Palandöken, "Dün kendi dükkânında çalışan esnafımız şimdi AVM'lerde işçi konumuna düştü. 2005'te 106 olan AVM sayısı, 2010'da, 278, 2011'de 289 ve 2012 yılında açılan 21 yeni AVM ile 310'a ulaştı. Sektörün 2013 yılında büyüme öngörüsüne göre 25 artışla 335'e ulaşması bekleniyor" dedi.
AVM'lerin illere göre dağılımı konusunda da bilgi veren Palandöken, başı İstanbul ve Ankara'nın çektiğini kaydederek şunları söyledi:
"İllere göre bakıldığında yüzde 60'ı İstanbul ve Ankara'da yoğunlaşıyor. İstanbul 109 alışveriş merkezi ile ilk sırada olup, Ankara 37, İzmir 17 alışveriş merkezi ile İstanbul'u takip etmektedir. Fakat bin kişiye düşen alışveriş metrekaresi dikkate alındığında Ankara 297 m² ile liderliğini sürdürmektedir. 2012 yılı içerisinde Batman, Mardin ve Düzce illeri ilk AVM'lerine kavuştu. 2013 yılında 25 yeni AVM'nin açılması ile sektöre 1,1 milyon metrekare kiralanabilir alan eklenecek. Bu da yüzde 13 büyüme anlamına geliyor."
(AT-ÖK-E)

01.01.2013 11:02:50 TSI

Editör: Wan Haber