Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, bazı etiketlerde kuruşlu fiyatlar yazıldığı halde yapılan alışverişlerin sonunda para üstü olarak kuruş ödenmediğine işaret ederek, "Halkımız bilinçli davranıp kuruşunu istemeli" dedi.
Türk lirasından altı sıfır atılmasıyla başlayan süreçte hala aksaklıkların sürdüğünü belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Etiketlerde kuruşlu fiyatlar nakit ödeyen için geçerli değil. Çünkü bazı etiketlerde kuruşlu fiyatlar yazıldığı halde, peşin yapılan alışverişlerin sonunda para üstü olarak kuruş ödenmesi gerektiği halde büyük marketlerde kuruş ödemelerinin yapılmadığını görüyoruz. Kuruştan para kazanan marketler gibi halkımız bilinçli davranıp kuruşunu istemeli. Devir bir kuruşun hesabını yapma devri" ifadelerini kullandı.
Enflasyonun düşük kalması ve Türk halkında tasarruf bilincinin artırılması için kuruş kullanımının önemli olduğuna dikkat çeken Palandöken, "2005 yılında tekrar hayatımıza giren kuruş kullanımının bugün hala oturmadığını görüyoruz. İnsanımız para üstü olarak kuruş kaldığında önemseyip istemiyor. Biz, kuruşları beğenmeme veya almama lüksü olacak kadar zengin değiliz. Tekrar kuruş bilincinin oluşturulması için çalışma yapılmalıdır. Piyasaya daha fazla kuruş sürülmelidir. Kuruşlu para üstünün ödenip ödenmediği de yapılacak denetimlerle takip edilmelidir. Bazı büyük marketlerin kuruşlu para üstü çevirmediğini görüyoruz. Esnafta para üstü kalmasın diye sakız ya da kibrit veriyor. Artık kuruş değerinde bir mal olmadığı için bu işten zarar bile ediyoruz" diye konuştu.

"FİŞTEKİ FİYATLAR TAKİP EDİLMELİ"
Yapılan alışverişlerde fiş ve raf fiyatlarının da iyi takip edilmesi ve fişteki toplam rakam ile verilen para üstüne mutlaka dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, "Fiş almaktan ve fiyatları kontrol etmekten vazgeçmeyelim. Büyük marketlerden çok miktarda yapılan alışveriş sonrasında ödeme yaparken raf fiyatı ile kasadaki fiyatın aynı olup olmadığını fişinizden kontrol edin. Raftaki promosyonlu fiyatlar bazen kasada geçerli olmadığı yönünde son günlerde artan şikayetler var. Bilinçli tüketici olarak düşük olan promosyonlu fiyatın kasada da geçerli olacağını vatandaşımıza hatırlatmak isterim. En önemlisi size verilmeyen kuruşlarınızı istemekten geri kalmayın ve asla utanmayın. Çünkü kuruşlarımızı bırakacak kadar zengin değiliz. Özellikle küçük yaşta çocuklarımızda tasarruf bilincini geliştirirken, alışverişlerde para üstü kuruşlarımızı istetmeyi de öğretelim" dedi.
(ZÇ-CC-E)

16.02.2013 11:08:02 TSI

Editör: Wan Haber