Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Genel Kurulu'nda anadilde savunma hakkına ilişkin tasarının görüşmelerinin yapıldığı günde, yine çok önemli olan Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşülmesini eleştiren CHP'li vekillere, "Komisyondan kaçırma göçürme endişesi olsa alt komisyon çalışması olmazdı. Biz kimsenin dikkatinden bir şey kaçırma niyetinde değiliz" karşılığını verdi.
TBMM Adalet Komisyonu, daha önce geneli üzerinde görüşmeleri tamamlanan Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın maddelerini görüşmek üzere Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı. Usul hakkında söz alan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, bugün Gazeteci Uğur Mumcu'nun ölüm yıldönümü olduğunu hatırlatarak, Uğur Mumcu suikastıyla ilgili davanın zaman aşımına uğradığını belirterek, "Bizim bu anma toplantılarında mutlaka olmamız gerekiyor. Buna rağmen bugün bu toplantının yapılmasında ısrar edildi" dedi.
Ayrıca tasarıyla ilgili hazırlıkların da yeterli olmadığını, çünkü dün geç saatlere kadar Genel Kurul'da çalıştıklarını belirten Yılmaz, tasarının gelecek hafta görüşülebileceğini söyledi.
CHP Zonguldak Milletvekili Ali Rıza Köktürk de, ne zaman Genel Kurul gündemine önemli bir tasarı veya teklif gelse aynı zamanda komisyona da önemli bir teklif ya da tasarı getirildiğini belirterek, "O zaman tasarıların birine zaman baskısı yaratılarak yeterince incelenmesinden kaçınılıyor mu, baskı mı yaratılıyor diye soru işareti oluşuyor bende. Burada hangi tasarı gözen kaçırılmak isteniyor, bunu anlayalım" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de, daha önce basına hükümetin Hamas'la ilgili kaygıları nedeniyle tasarının geciktirildiğini basına açıkladığını hatırlattı.

"SÜRECİN UZAMASINDA DEĞİŞİK HADİSELER VAR"
Konuşmalara cevap veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tasarının uzun süredir komisyon gündeminde olduğunu belirterek, "Komisyondan kaçırma göçürme endişesi olsa alt komisyon çalışması olmazdı. Bu sürecin uzamasında değişik hadiseler var. Bunların bir kısmı tasarı içeriğine ilişkin tartışmalardır, doğrudur. Ancak bu tasarı Türkiye'nin üyesi olduğu uluslar arası platformlarda taşıdığı sorumluluğun bir gereğidir aynı zamanda. Türkiye tek başına yaşayan bir ülke değil. Terörle mücadele eden bir ülke Türkiye. Bu anlamda komisyonun dikkatinden herhangi bir şeyin kaçırılması gibi bir saik olamaz. Uzun zamandır alt komisyon çalışması yapılmış bir metin" dedi.
FATF'nin (Mali Eylem Görev Gücü) Ekim 2012'deki toplantısında, 22 Şubat 2013'e kadar tasarının yasalaşmaması halinde Türkiye'nin FATF üyeliğinin askıya alınması kararını hatırlatan Ergin, "22 Şubat'a kadar bu düzenlemenin yapılması gerekiyor. Biz kimsenin dikkatinden bir şey kaçırma niyetinde değiliz" dedi.
CHP'li Yılmaz, 22 Şubat'a kadar bu tasarının yetişebileceğini belirterek, Türkiye'nin FAFT üyeliğinin askıya alınmasının Türkiye'ye ne gibi yaptırımları olacağını merak ettiklerini söyledi. Yılmaz, "Tasarı önemli, ancak bizim bazı itirazlarımız var. Karar verecek merciin idari bir merci değil yargı mercii olması ısrarımız vardı. Bize 'bu konuda öneri ve tavsiyeler var' denildi. Oralarda da diyor ki, 'terörizmin finansmanın önlenmesi için her ülke kendi içinde yargısal ya da idari bir sistem oluşturur'. Biz yargısal sitem konusunda ısrarcıyız. Bu ülkede o kadar çok hak ihlali yapılıyor ki, o kadar çok insan terör suçlusu olarak niteleniyor ki. 29 Ekim'deki cumhuriyet buluşmasına katılanlar, HES eylemine katılan kadınlar da terörist olarak yargılanıyor. Yargının bu kadar siyasallaştığı bir dönemde, yargı yerine doğrudan hükümetin emrindeki bir idareye bu işin bırakılması doğru değil" dedi.
Usul tartışmasının ardından tasarının maddelerinin görüşmelerine geçildi.
(MÜG-ÖZ-Y)

24.01.2013 12:14:27 TSI

Editör: Wan Haber