Bursa'nın Orhaneli ilçesinde, EÜAŞ'a ait termik santralde atık ısı projesi hayat geçirilirken, ilk etapta Karıncalı beldesinde 30 eve sıcak su verildi.
Termik santral yakınında  bulunan Karıncalı beldesine bölgesel ısıtma maksatlı sıcak su verilmeye başlandı. Beldede ilk etapta 30 ev santralden elde edilen sıcak su ile ısınmaya başladı. Yıl sonuna kadar 400 haneye santralden sıcak su verilmesi planlanıyor.
EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış , Termik Santral Müdürü Ercan Atlılar, Müdür Yardımcısı Mahmut Öztürk ,bölgesel ısıtma sisteminin  kullanılmaya başlandığı Karıncalı beldesinde incelemelerde bulundu. TÜBİTAK MAM, Yıldız Teknik Üniversitesi ve EÜAŞ arasında 20092010 yılları arasında santralden çıkan atık ısının değerlendirilmesine yönelik başlatılan proje Türkiye'de ilk kez Orhaneli Termik Santrali'nde hayata geçirildi.
Türkiye'de ilk defa 2012 Kasım ayında  faaliyete geçen atık ısı suyu projesi ile bölgede konforlu ve çevreci ısınma sağlanırken, aynı zamanda çam ormanlarının odun için kesilmesinin de önüne geçilecek. Bunun yanı sıra sobalarda kontrolsüz şekilde yakıt yakılması yerine tam otomatik çalışan santral kazanlarının kullanılması ile hem daha verimli yanma işlemi gerçekleştirilecek, hem de karbondioksit, karbonmonoksit ve asit yağmuruna sebep olan kükürt gazları miktarında ciddi düşüş olacak. Ayrıca bölgesel ısınma projesinden seracılar da yararlanacak.
(MŞ)

07.01.2013 17:13:28 TSI

Editör: Wan Haber