TEOG sınavlarının 1. dönem son oturumları tamamland..MERKEZİ stem Ortak Sınavlarının ikinci oturumları ülke genelindeki tüm 8. sınıf öğrencilerine bugün uygulandı.


Saat 09.00’da başlayan ikinci oturumlar aralıklarla devam ederek 12.00’ye kadar sürdü. Bugün gerçekleştirilen ikinci oturumlarda öğrencilere Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil derslerinden 20’şer soru soruldu ve her sınav için öğrencilere 40’ar dakika süre verildi.
Uğur Hazırlık öğretmenleri, sınavı, öğrencilerden alınan bilgiler çerçevesinde değerlendirdi. “MEB kitaplarına sadık kalarak hazırlanan öğrenciler daha başarılı olacaktır” diyen Uğur Akademik Kurul Başkanı Adil Kurt, “Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinin I. Dönem Ortak Sınavları bugün yapılmıştır. Genel olarak bakıldığında okul ders kitaplarına uygun kazanımlar ve soru tipleri öne çıkmaktadır. Okul derslerini dikkate alan bir öğrenci bu sınavlarda başarılı olacaktır. Fen ve Teknoloji ortak sınavının geçen yılda olduğu gibi daha kolay olduğu gözlenmiştir.


İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil soruları da geçen yıla göre kolay sorulmuştur. Sorular özel bir gayretle kolay tutulmuştur. Bununla birlikte soru kalitesi ve tarzına da ayrıca özen gösterilmiştir. Her üç dersten de en az 2-3 soru daha zor olmuştur. Bu da zaten sınavın doğasında olan bir durumdur. II. Merkezi Sistem Ortak Sınavlarında, MEB kitaplarına sadık kalarak hazırlanan öğrenciler daha başarılı olacaktır” dedi.


Fen ve Teknoloji testinde alışılmışın dışında soru tiplerine rastlanmadığını söyleyen Uğur Liselere Hazırlık Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı Aslan Ayhan, “Sınav kapsamına ve müfredata uygun bir sınav olduğu gözlenmiştir. Bugünkü Fen ve Teknoloji testinde alışılmışın dışında soru tiplerine rastlanmamıştır. Yapılandırmacı eğitim modeline uygun soru tipleri oldukça fazladır. Fen ve Teknoloji testi bir iki soru dışında oldukça kolay sorulardan oluşmaktadır. Özellikle A kitapçığında bulunan 9. Soru ayırt edici olmuştur. Sınav sorularının konulara göre dağılımı ise şu şekildedir: ‘Hücre Bölünmesi’ ve ‘Kalıtım’dan 8 soru, ‘Kuvvet ve Hareket’ten 12 soru sorulmuştur” diye konuştu.
İki soru dışında İnkılap Tarihi sorunlarını genel olarak kolay olduğunu ifade eden Uğur Liselere Hazırlık Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Seda Kaya, “TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testi, MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Sınavda ‘Bir Kahraman Doğuyor’ ünitesinden 4; ‘Milli Uyanış’, ‘Yurdumuzun İşgaline Tepkiler’ ünitesinden 11; ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ ünitesinden 5 soru sorulmuştur.


Sorular, geçen yıl da olduğu gibi ağırlıklı olarak 2. üniteden gelmiştir. Sorular önceki yıllarda Seviye Belirleme Sınavlarında kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmıştır. Soruların geçen yıllarda olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi'nin kitabı baz alınarak hazırlandığı görülmektedir. Paragraf ve Atatürk’ün sözlerini yorumlama, kavram – madde eşleştirme ve bilgiyi kullanmaya dayanan sorular mevcuttur. Sorular genel olarak kolay düzeydedir. Ancak 1-2 soru öğrencileri zorlayacak tarzdadır” dedi.


Sınavda ayırt edici nitelikte sorunlara yer verildiğini belirten Uğur Liselere Hazırlık Yabancı Dil Bölüm Başkanı İrem Toker, “Sınav kapsamına ve müfredata uygun bir sınav olmuştur. Geçen yıl yapılan TEOG sınavındaki soru tipleriyle örtüşmektedir. Yapılandırmacı eğitim modeline uygun soru tipleri oldukça fazladır. İngilizce testi üç soru dışında kolay sorulardan oluşmaktadır. Özellikle B kitapçığı 2, 3 ve 6. sorular ayırt edici niteliktedir. Sınav sorularının konulara dağılımı MEB’in yayınlamış olduğu sınav aralığına göre hazırlanmıştır. Farklı bir konudan soru çıkmamıştır” ifadelerini kullandı.
Sınav sonrası aileleri öğrencileri çocuklarını desteklemeleri konusunda uyaran Uğur Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil ise şunları söyledi: “Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının birinci dönem son oturumu tamamlayan öğrenciler rahat bir nefes aldılar. Yerleştirme puanında önemli bir etkiye sahip olan bu sınavların bitişi sınavın bittiği anlamına gelmemektedir. Dolayısıyla, öğrenciler yerleştirme puanında sadece bu sınavların etkili olduğunu düşünmemeli aynı enerji ve hazırlıkla tüm yazılılarını dikkate almalı. Öğrenciler, bu dönemin son yazılılarına ve ikinci dönemin yazılılarına hazırlanmaya devam etmeli. Ailelere yine burada büyük görev düşüyor. Öğrencilerin girdikleri bu sınavların sonuçları ne olursa olsun çocuklarını desteklemeli ve devam eden sınavlara karşı onları olumlu yönde motive etmeliler.”


Bugün yapılan sınavlara geçerli bir mazeret sebebiyle katılamayan öğrenciler, mazeretlerini belirten resmi belge veya velisinin izni ile 13-14 Aralık 2014 tarihlerinde mazeret sınavına girebilecek. Sınavların sonuçları Ocak 2015’te açıklanacak. İkinci dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavları ise 29-30 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilecek ve sonuçları Haziran 2015’te açıklanacak.

 

DERSLER KİTAPÇIKLAR
Türkçe  A Kitapçığı    B Kitapçığı  C Kitapçığı  D Kitapçığı  Görme Engelliler
Matematik  A Kitapçığı   B Kitapçığı C Kitapçığı  D Kitapçığı  Görme Engelliler
Din Kültürü  A Kitapçığı  B Kitapçığı C Kitapçığı  D Kitapçığı  Görme Engelliler
Fen ve Teknoloji   A Kitapçığı  B Kitapçığı C Kitapçığı  D Kitapçığı  Görme Engelliler
İnkilap Tarihi A Kitapçığı  B Kitapçığı C Kitapçığı  D Kitapçığı  Görme Engelliler
İngilizce  A Kitapçığı  B Kitapçığı C Kitapçığı  D Kitapçığı  Görme Engelliler
Almanca  A Kitapçığı  B Kitapçığı C Kitapçığı  D Kitapçığı  Görme Engelliler
Fransızca  A Kitapçığı  B Kitapçığı C Kitapçığı  D Kitapçığı  Görme Engelliler
İtalyanca A Kitapçığı  B Kitapçığı C Kitapçığı  D Kitapçığı   
Musevilik A Kitapçığı  B Kitapçığı C Kitapçığı  D Kitapçığı   

 

 

teog2.jpg

 


MEB'den TEOG açıklaması Mlli Eğitim Bakanlığı, 26-27 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen ve 1 milyon 288 bin 589 8. sınıf öğrencisinin katıldığı TEOG ortak sınavları ile ilgili açıklama yaptı.


Milli Eğitim Bakanlığı, 2014-2015 öğretim yılı 8. sınıflar birinci dönem ortak sınavları 6 temel ders için, 26-27 Kasım 2014 tarihlerinde ülke genelinde gerçekleştirilen TEOG sınavı ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 26 Kasım 2014 Çarşamba günü sınavın birinci oturumunda; Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden; 27 Kasım 2014 Perşembe günü yapılan ikinci oturumunda ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden sınavlar yapıldığı belirtildi.


Ülke genelinde 970 sınav merkezinde, 15 bin 353 okulda 1 milyon 287 bin 847, yurt dışında 8 ülkede, 15 sınav merkezinde, 742 olmak üzere toplam: 1 milyon 288 bin 589 8. sınıf öğrencisinin katıldığı sınava ilişkin MEB tarafından yapılan açıklama şöyle:


“Bölgesel olarak kar yağışının yoğun olduğu ve taşımalı eğitim kapsamında olan illerimizden, 27 Kasım 2014 tarihi itibariyle tarafımıza ulaşan bilgilere göre, Konya ilinde 55, Karaman ilinde 6 olmak üzere toplam 61 okulda sınav yapılamamıştır. Bu illerden Konya’da bin 556, Karaman’da 193 öğrenci sınava girememiştir. Sınava olumsuz hava koşulları nedeniyle giremeyen öğrenciler 13-14 Aralık 2014 tarihlerinde yapılacak mazeret sınavına alınacaklardır.


Ortak Sınavın başarı ile gerçekleştirilmesinde büyük katkıları bulunan il/ilçe millî eğitim müdürlüklerimize, okul idarecilerimize, öğretmenlerimize, öğrenci ve velilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Sınavın başta öğrenci, öğretmen ve velilerimiz olmak üzere tüm eğitim camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.” 

 

teog.jpg

 

61 okulda TEOG sınavı yapılamadıMilli Eğitim Bakanlığı, toplam 61 okulda TEOG sınavının yapılamadığını açıkladı. Mazeret sınavlarının tarihinin ise 13-14 Aralık olduğu belirtildi.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, ortaokul 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem ortak sınavları sona ererken, Milli Eğitim Bakanlığı sınavla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Milli Eğitim Bakanlığı, "Konya ilinde 55, Karaman ilinde 6 olmak üzere toplam 61 okulda sınav yapılamamıştır.


2014-2015 öğretim yılı 8. sınıflar I. dönem ortak sınavları 6 temel ders için, 26-27 Kasım 2014 tarihlerinde ülke genelinde, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında, KKTC ve Bakanlığımıza bağlı okulların bulunduğu yurtdışı sınav merkezlerinde, Türkiye saatiyle 09:00, 10:10 ve 11:20’de aynı anda başlamış, saat 12:00’de sona ermiştir. Ülkemiz ve yurtdışı sınav merkezlerinde sınav uygulaması eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir.


26 Kasım 2014 Çarşamba günü sınavın I. oturumunda; Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden; 27 Kasım 2014 Perşembe günü yapılan II. oturumunda ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden sınavlar yapılmıştır.


MAZERET SINAVI ARALIK’TA
Ülke genelinde 970 sınav merkezinde, 15 bin 353 okulda 1 milyon 287 bin 847, yurt dışında 8 ülkede, 15 sınav merkezinde, 742 olmak üzere toplam: 1 milyon 288 bin 589 8. sınıf öğrencisinin katılması planlanmış ortak sınavlarla ilgili sınav evrakının yer aldığı sınav güvenlik kutuları, Bakanlığımız tarafından sınav merkezlerine sorunsuz bir şekilde ve zamanında ulaştırılmıştır.
Ancak, bölgesel olarak kar yağışının yoğun olduğu ve taşımalı eğitim kapsamında olan illerimizden, 27 Kasım 2014 tarihi itibariyle tarafımıza ulaşan bilgilere göre, Konya ilinde 55, Karaman ilinde 6 olmak üzere toplam 61 okulda sınav yapılamamıştır. Bu illerden Konya’da bin 556, Karaman’da 193 öğrenci sınava girememiştir. Sınava olumsuz hava koşulları nedeniyle giremeyen öğrenciler 13-14 Aralık 2014 tarihlerinde yapılacak mazeret sınavına alınacaklardır.


Ortak Sınavın başarı ile gerçekleştirilmesinde büyük katkıları bulunan il/ilçe millî eğitim müdürlüklerimize, okul idarecilerimize, öğretmenlerimize, öğrenci ve velilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Sınavın başta öğrenci, öğretmen ve velilerimiz olmak üzere tüm eğitim camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz."


Mazeret Sınavları
 
Mazeret sınavları ise 13-14 Aralık'ta yapılacak. Sonuçlar Ocak ayında belli olacak.
İkinci dönem ise merkezi ortak sınav, 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek. Ortak sınavlar e-kılavuzuna http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşılabilecek.


            
Puanlama
 
Merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar, yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Bu puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak. 
 
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında ise öğrencilerin 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Bu puanlama ise 500 tam puan üzerinden yapılacak. 
 
Sınavlarda görevlendirilecek öğretmenler, kendi okulları dışında farklı bir okulda görevlendirilecek. 
 
Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler, bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebilecek.

 

teog-1.jpg

Editör: Wan Haber