Ekmek israfı ciddi bir problem haline gelince Toprak Mahsulleri Ofisi bilinçlendirme ve duyarlılık oluşturmak maksadıyla Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal'ı makamında ziyaret ederek başlattıkları 'Ekmek israfını önleme kampanyası' ile ilgili destek istedi.
TMO Şube Müdürü Necati Temir, 'Ekmek israfını önleme kampanyası' ile ekmeğin değerlendirilmesi hususunda toplum bilincini yükseltmeye gayret edeceklerini söyledi. Dünyada açlıkla mücadelenin sürdüğü bir süreçte ekmek israfının hem Türkiye, hem de diğer dünya ülkelerinde arttığını dile getiren Şube Müdürü Temir, "Üretilen ekmeğin büyük kısmı ne yazık ki gıda olarak tüketilmiyor. Bu ekmekler ya çöpe atılıyor, ya da hayvan yemi olarak kullanılıyor. Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlık nedeniyle hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması yürek yaralayan bir olgudur." dedi.
Ekmekteki israfı rakamlarla ortaya koyan Temir, "Yapılan bazı araştırmalara göre Türkiye'de günde yaklaşık 25,3 ton, yılda ise 9,2 milyon ton ekmek üretiliyor. Bu oran günde 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek anlamına geliyor. Ülkede günlük 95 milyon adet ekmek tüketilirken, 6 milyon adet ekmek ise israf ediliyor. Bu hesaba göre Türkiye genelinde yılda 2,1 milyar adet ekmek israf ediliyor. İsrafın ekonomik bedeli ise 1,5 milyar lirayı buluyor" diye konuştu.
TMO Erzurum Şube Müdürü Necati Temir'in ziyaretinden duyduğu memnuniyetini dile getiren Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal, insan beslenmesinde çok önemli olan, en fazla üretilen ve en fazla tüketilen ekmeğin aynı zamanda en fazla israf edilen gıda olması şaşırtıcı olmasının yanında oldukça üzücü bir durum olduğunu ve yapılan araştırmalar sonucunda; ekmeğin çöpe atılmasını en kötü davranış olarak değerlendirenlerin oranının yüzde 97,9 olduğu bir toplumda, bir yılda çöpe atılan ekmek sayısının 2.1 milyar adet olması ve bunun parasal değerinin 1.5 milyar TL gibi çok yüksek bir rakama tekabül etmesinin üzerinde durulması gereken son derece önemli bir konu olduğunu belirterek bu durumu ülke gündemine taşıdıkları için Toprak Mahsulleri Ofisine tekrar çok teşekkür ediyor ve Enstitü olarak bu kampanyada yanlarında olduklarını, seve seve her türlü katkıyı sunacaklarını ifade etti.
(ERZ-AA-Y)

20.02.2013 12:39:27 TSI

Editör: Wan Haber