Ergene Nehri'nin temizlenmesi için ilk somut adım atıldı. Ergene Nehri'ndeki kirliliği büyük oranda azaltacak olan Uzunköprü Atık Su Arıtma Tesisi'nin temeli, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla atıldı. İhaleyi kazanan firma sahibi ile tesisin açılış tarihi hakkında kıran kırana bir pazarlık yapan Bakan Eroğlu tesisin, 11 Aralık 2013 tarihine kadar tamamlanacağı müjdesini verdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu toplam değeri 42,1 milyon TL olan 9 tesisin temel atma ve açılış törenine katılmak için Uzunköprü'ye geldi. Partililer tarafından coşkuyla karşılanan Eroğlu, "Ergene'yi hep birlikte el ele kurtaracağız" dedi.

"DÜNYANIN EN İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİNİ YAPIYORUZ"
Eroğlu, açılış ve temel atma törenlerinin yapılacağı Orhan Çetin Spor Salonu'nda bir konuşma yaptı. Edirne'ye tarihinde en büyük müjdeyi vermeye geldiğini ifade eden Bakan Eroğlu, 45 ayrı projeye yaklaşık 1 milyar harcayacaklarını söyledi. 2013 yılını bakanlık olarak Edirne için atılım yılı olarak belirlediklerini kaydeden Eroğlu, "Atık Su Arıtma benim uzmanlık saham. Kitabı yazdığım saha. Birçok tesis inşa ettik. Dünyanın en ileri biyolojik artıma tesisini yapmak için hareket geçtik. Projeyi de bizzat ben takip ettim. Bu sistem son 20 yılın biyolojik azot, fosfor ve karbonun giderildiği en modern işletme olacak" dedi.

"ERGENE'Yİ HEP BİRLİKTE KURTARACAĞIZ"
Ergene Nehri'ndeki kirliliğe de dikkat çeken Eroğlu, DSİ tarihinde ilk kez bir Arıtma Dairesi Başkanlığı kurduklarını belirtti. Kendisinin bu konuyla yakından ilgilendiğini söyleyen Eroğlu, "Kurulan tesislerin en modern en ileri olması için gayret ediyoruz. Ergene'yi hep birlikte kurtaracağız. El ele, Ergene'yi kurtarmanın sözünü veriyoruz" dedi.

"IMF'YE 5 MİLYAR DOLAR BORÇ VERDİK, NEREDEN NEREYE"
Türkiye gündemine dair açıklamalarda da bulunan Eroğlu, Türkiye'nin muhteşem bir dönüşümden geçtiğini kaydetti. Başbakan liderliğinde Türkiye ekonomisinin 26'ncı sıradan 16'ncı sıraya yükseldiğine vurgu yapan Eroğlu, "Biz büyük bir milletiz. Şanlı bir tarihimiz var. Bize 16'ncı sırada olmak yakışmaz. Başbakanımız bir hedef koydu. 2023'te Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacağız. IMF Türkiye'den 5 milyar dolar borç istedi. Bakanlar Kurulu da bu borcun verilmesini onayladı. Nereden nereye? Merkez Bankası'nı n kasası doldu artık. 122 milyar dövizimiz var. Türkiye ekonomik olarak güçlü bir ülke ve daha da güçlenecek" diye konuştu.

VALİ DURUER: "EDİRNE ÇEVRE AÇISINDAN HİÇ DE İYİ DURUMDA DEĞİL"
Edirne Valisi Hasan Duruer ise Devlet Planlama Teşkilatı'nın sosyo-ekonomik gelişmesine göre Edirne'nin 12'nci sırada bulunduğunu fakat çevre açısından hiç de iyi durumda olmadığına dikkat çekti. Edirne genelindeki 9'u ilçe toplam 24 belediyenin tamamında kanalizasyon olduğunu fakat sadece Süloğlu ve Lalapaşa ilçeleriyle Yenikarpuzlu beldesinde arıtma tesisi olduğunu vurgulayan Vali Duruer, "Merkez dâhil olmak üzere hiçbir belediyemizde arıtma tesisi yok" dedi.
DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, kurum olarak yaptıkları yatırımlara dikkat çekerken Uzunköprü Belediye Başkanı Avukat Enis İşbilen ise tesisi, belediye olarak bakanlıkla ortaklaşa yaptıklarını ve katkılarından ötürü Bakan Eroğlu'na teşekkürlerini sundu.

TESİSİN İHALESİNİ ALAN FİRMAYLA PAZARLIK
Açılış konuşmalarının ardından aralarında Uzunköprü Atık Su Arıtma Tesisi'nin de bulunduğu 9 tesisin açılış ve temel atma törenleri yapıldı. Bu sırada Uzunköprü Atık Su Arıtma Tesisi'nin yapım ihalesini alan 5A Mühendislik firmasının sahibi Önder Çebi'yi de sahneye davet eden Bakan Eroğlu, firma sahibiyle pazarlık yapmayı da ihmal etmedi. Geçen yıl 12 Aralık'a tekabül eden 12.12.12 tarihinde birçok açılışa imza attıklarını hatırlatan Eroğlu, 13.13 tarihinin olamayacağını belirterek, "Biz de 11.12.2013 saat 14.15'te bu tesisin bitirilmesini istiyoruz" dedi. Firma sahibinden bu konuda da söz alan Eroğlu, her geciken iş günü için 10 bin TL faiz uygulanacağı esprisini yaptı.
Bakan Eroğlu, açılış törenin ardından Edirne'de yapılacak Bölge Koordinasyon Kurulu toplantısına katılmak üzere Uzunköprü'den ayrıldı.
(ORA-ÖK-Y)

20.01.2013 15:02:25 TSI

Editör: Wan Haber