Kırklareli Kent Konseyi ve Tema Vakfı Kırklareli İl Temsilciliği tarafından "Türkiye'nin Biyolojik Zenginliğinin Korunması ve Çevremizin Tarım ve Gıdamıza etkileri" konulu panel gerçekleştirildi.
Panel öncesi bir konuşma yapan Tema Kırklareli İl Temsilcisi Yardımcısı Koraltan Saygın, "Ülkemizin yılda 743 milyon ton toprağı erozyonla kaybediliyor. Bu toprakların 200 milyonu verimli topraklardır" dedi.
Yaşam üreten bir santimetrelik bir toprak oluşması için binlerce yıl geçmesi gerektiğini belirten Saygın;
" Toprak kaybı hayat kaybı demektir. Yani toprağı kaybedersek hayatı kaybederiz. İşte Tema'nın varoluş nedeni, yalama yanı toprağa sahip çıkmak ve korumaktır. Tema'nın hedefi öncelikle ulusumuza onun temsilcilerine siyasi parti ve hükümetlere resmi ve özel kuruluşlara eğitim kurumlarına toprak erozyonunun nedenlerini ve vahim sonuçlarını anlatmaktadır. Temel değerlerimiz ise güvenirlik ve saygınlık şeffaflık, gönüllülük yaratıcı siyasi tarafsızlık herkesi kucaklama ve bilimselliktir. Tema bu hedef ve değerlerine Tema Gönüllüleri ile ulaşmaya çalışıyor.
Bugün Türkiye'nin 500 bine yaklaşan üyesiyle en büyük sivil toplum kuruluşuyuz. Birleşmiş Milletler UNEP'e göre çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybı 42 milyon dolar iken çölleşmeye karşı verilecek mücadelenin toplam bedeli ise 2.4 milyon dolardır. Bu gerçekler ışığında Tema Vakfı halkımızın bilinçlenmesi için çalışmalarını her alanda sürdürmekte ve halkımıza eğitim vermektedir" dedi.
Konuşmanın ardından, Panel Başkanlığının KLÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kaplan Uğurlu'nun yapacağı panelist olarak, KLÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sadık Uçar, Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları katıldığı "Türkiye'nin Biyolojik Zenginliğinin Korunması ve Çevremizin Tarım ve Gıdamıza etkileri" panele geçildi.

19.02.2013 16:50:33 TSI

Editör: Wan Haber