Gazipaşa ilçesinde soğuk sebebiyle ürünlerinin donmasından korkan üreticiler seralarda sabahladı. Sıcaklığın sıfır dereceye kadar düşmesiyle dışarıda sular dondu. Ürününü kurtarmak isteyen üreticiler sabaha kadar soba yaktı.İlçedeki üreticiler, Ramazan davulcusu gibi diğer üreticilerin evlerinin önüne giderek 'don' uyarısı yaptı, uzakta bulunan arkadaşlarını da telefonla aradı.
2004 yılından bu yana en soğuk günlerini yaşayan Antalya'da soğuk en çok üreticiyi etkiledi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan don uyarısıyla alarma geçen üreticiler özellikle toprağa yeni diktiği fideleri korumak için sabaha kadar uyumadı. Kendi seraları kadar komşularının seralarını da gözeten üreticiler gece boyunca birbirlerini evine giderek ve telefonla arayarak uyardı. Saat 01.00 sıralarında serasını yakan Gazipaşa'nın Macar köyünden Ali Paşa Öten, sabaha kadar soba nöbeti tutacaklarını söyledi. Meteoroloji Müdürlüğü'nün don uyarısı yaptığını belirten Öten, "Şu an Antalya genelinde zirai don uyarısı var. Bu sebeple serayı belli bir sıcaklıkta tutmamız gerekiyor. Sabaha kadar sera içerisine kurduğumuz iki sobayı söndürmememiz gerekiyor. Fidemizi yeni ektik. Sıcaklık düşüşleri fideyi korkutur. Bize Perşembe gününe kadar uyku yok" dedi.
Bir diğer üretici Garip Bıçak, dün soba yakmaya başladıklarını söyledi. Akşam saat 10.30'dan bu yana soba yaktıklarını belirten Bıçak, şöyle konuştu: "Domatesi yeni ektik. Hava sıcaklığı sıfıra yaklaştı. Sabaha kadar uyumak yok. Perşembe gününe kadar don olayı olacağı söyleniyor. Perşembe gününe kadar uyumak yok bize. İki gün oldu soba yakalı. İki gün daha yakacağız. Bu don olayının bize 4 günlük maliyeti 4 bin lira. Günlük maliyeti bin lira. Bu nedenle çok zor durumdayız. Don bir şekilde üreticiyi vurdu. Çok zor durumdayız. Masrafımızı karşılamamız çok zor ama başka çaremiz yok. Bu işi yapmak zorundayız. Derece dışarıda sıfır sular buz tuttu. Yarım dönüm serada ben iki soba yakıyorum. Bu nedenle içeride derece 5.8 derece."
Serasında sobasını yaktıktan sonra komşuları uyandırmaya giden Bıçak, Ramazan davulcusunu aratmadı. Komşularının evlerinin önünde "Sular dondu, soba yakmayacak mısınız?" diye bağıran Bıçak, uzaktaki arkadaşlarını telefonla arayarak uyardı.

DON BİZİ BİR ŞEKİLDE VURDU
Bıçak'ın uyandırdığı üreticilerden Murat Doğan da diğer arkadaşlarını telefonla arayarak soba yakmaları konusunda uyardı. Soba yakarak ürünlerini soğuktan koruduklarını ancak maliyetlerinin çok arttığını belirten Doğan, şunları söyledi: "Benim seramda biber ekili. Ürünü ısıtmak için soba yakıyoruz, dışarıda derece 2 civarında ama sular buz tuttu. Cuma gününe kadar soba yakacağız. Odunun siteri 70-80 bin lira. 30 siter odunu 3 gecede yakarım. 3 milyar masrafım olur. Don bir şekilde bizi yine vuruyor."
Antalya, 2004 yılının Şubat ayından bu yana en soğuk gecelerini yaşıyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, yaptığı açıklamalarla çiftçileri dona karşı uyarmıştı.
(AMT-SK-HO-Y)

09.01.2013 12:29:53 TSI

Editör: Wan Haber