Çok sayıda etnik yapıyı bünyesinde barındıran Tel Abyad (Gire Spi) Halk Meclisi, kent merkezi ve tüm köylerini de kapsayacak şekilde 'demokratik özerklik' ilan etti. Kent, sadece dış ilişkiler ve savunma gibi konularda Kobani Kantonu’na bağlı olacak.

Dicle Haber Ajansı’nın aktardığına göre; Rojava’da Cizire, Afrin ve Kobani’den sonra, bir süre önce IŞİD’den YPG’ye geçen Tel Abyad’da da özerklik ilan edildi. IŞİD’in çıkmasının ardından geri dönüşlerin yaşandığı kentte Kürt, Arap, Ermeni ve Türkmenlerin katılımıyla oluşturulan meclis yeniden yapılandırıldı. Daha önce 85 kişiden oluşan meclisin üye sayısı 132’ye çıkarıldı. Meclise bağlı olarak da 9 komite oluşturuldu. Tel Abyad ve bağlı tüm köylerin karar mekanizması yeni kurulan bu meclis olacak. Dış ilişkiler ve savunma gibi konularda ise yetki Kobani Kantonu’nda olacak.

Özerklik ilanı, Köy Kalkındırma Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantı sonrası yapıldı. Toplantıya Kobani Yürütme Meclisi Başkanı Xalid Berkel, Savunma Konseyi Başkanı Ismet Şex Hesen, Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo, İçişleri Bakanı Bozan Xelil, Şehitler Konseyi Başkanı Mihemed Xan ve TEV-DEM yönetiminden Eyşe Efendi ve Ehmed Şexo da katıldı.

Yine YPG Örgütsel İlişkiler Bürosu üyesi Hisen Koçer, Burkan El-Fırat Ortak Operasyon Güçleri Odası sözcüsü Şervan Derwiş, Siwar El-Reqqa Taburu temsilcileri, Barış ve Kardeşlik Meclisi üyeleri ve Tel Abyad sivil toplum kuruluşları üyeleri de toplantıda hazır bulundu.

Toplantıda konuşan TEV-DEM Yürütme Konseyi üyesi Ferhad Derik, Tel Abyad’ın demokratik Suriye’nin minyatürü olduğunu savundu. (DİHA)

Editör: Wan Haber