El ve ayakla yapılan vuruşların felsefesi anlamına gelen tekvando, çocukların sağlıklı büyümesine ve her yaştaki insanın sağlıklı kalmasına katkı sağlıyor.
Tekvando, akli ve ruhi beceriye dayanan, bedeni ve ruhi gelişimi sağlayan ve her yaştaki insana hitap eden bir ahlak sporu olarak tanımlanıyor. Tekvando hocası Hasan Taştan, tekvando sporunun özellikle çocukların sağlıklı gelişimine katkı sağladığını belirterek, "Çocuklarda spor bilinci tam olarak yerleşmediği için özellikle tekvandoya bir oyun niyetiyle başlıyorlar. Ailelerin yönlendirmesi ile tekvando salonuna gelen çocukta ilk gelişen 'eğlence ve arkadaşlığın sürdüğü bir yere ait olma duygusudur.' Her şeyden önce tekvando sporu zihinsel gelişmeyi artıran bir spor dalıdır. Tekvando güven, liderlik, barış, yardımseverlik, dürüst ve ahlaklı bir kişi olmaya katkı sağlar. Ayrıca bedensel gelişmeyi sağlayan tekvando, refleks, güçlü fizik, kabiliyet, sağlıklı ve dengeli gelişmeye yardımcı olur. Tekvando sporu bir savunma sporu olarak kullanılır. Kesinlikle silah olarak salon dışında kullanılmaz. Her yaş grubundaki insan tekvando yaparak sağlıklı kalmasına katkı sağlayabilir" dedi.
Doktor Hüseyin Korkmaz ise, insan organizmasının uygarlık geliştikçe daha az hareket etmek zorunda kaldığını belirterek, "Çalışma hayatı, okul hayatı ve TV-internet alışkanlıkları ile bedenimizin ihtiyaç duyduğu fiziksel aktivitelerden uzak kalmaktayız. Bunun sonucunda fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik sorunlar yaşamaktayız. Bunların yaşanmamasında spor yapmanın çok büyük önemi vardır" diye konuştu.

"TEKVANDO ÖZGÜVEN VERİR VE ÖFKEYİ KONTROL EDER"
Doktor Korkmaz, "Stresle mücadele etmenin en iyi yollarından biri spordur. Spor yaparak vücudumuzda bulunan mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfin vb. hormonların salgılanması sonucu stresle mücadele edilebilir. Tekvando sporu ile ilgilenen sporcularımızın kendine olan özgüvenleri ile potansiyellerini keşfetmeleri sonucunda öfkeyi kontrol edebilme, saldırganlığını kontrol edebilme ve dikkat dağınıklığının önüne geçilmesine neden olur. Yalnızlık duygusundan kurtularak, ben yapabilirim düşüncesinin her şeyin anahtarı olduğu düşüncesi ile bireysel yapabilirliğini artırır. Tekvando sporunda takım ruhu ile hareket edilmesi sonucu yalnızlık duygusundan arınarak iletişim sorunu yaşamaz. Sigara, alkol vb. alışkanlıklara da ihtiyaç duymaz. Spor, kas-iskelet ve kalp-damar sistemleri en başta olmak üzere tüm sistemleri olumlu yönde etkileyerek geliştirir ve hastalıklardan korunaklı hale getirir. Kalp-akciğer kapasitesi artar. İyi huylu kolesterol düzeyi artışı ile beraber kötü huylu kolesterol düzeyi azalır. İleri yaşlarda vücut zindeliği yanında düzenli yapılan spor sonucu gelişen koroner yan damarlar kalp krizinde hayat kurtarıcı olur" diye konuştu.
(EA-CC-Y)

31.01.2013 10:16:29 TSI

Editör: Wan Haber