Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, İtalya, Belçika, Fransa, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerin devrettikleri pazarları Türkiye'ye yönlendirmek istediklerini söyledi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Başkanlar Kurulu, UİB binasında düzenledikleri basın toplantısında 2012 yılı ihracat rakamlarını değerlendirerek 2013 yılı beklenti ve hedeflerini açıkladı. Sektör hakkında değerlendirmelerde bulunan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, küresel belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisinin istikrarını ve güçlü makro dengelerini koruduğunu ifade etti. Türkiye'nin 2011'in son çeyreğinden itibaren girdiği yumuşak iniş sürecini başarıyla yönettiğine dikkat çeken Burkay, 2013 yılında da Türkiye'deki ekonominin iyileşmesi ve piyasanın canlanmasına sebep olacak gelişmelerin birisinin de ihracatçı firmaların bir yandan ihracatta başarılarına devam etmeleri diğer yandan da iç piyasanın artan ihtiyaçlarına yönelmeleri ve iç piyasadaki perakendecilerin güncel taleplerini karşılayarak iç piyasayı canlandırmaları olacağını ifade etti.

TEKSTİLCİLER İDDİALI
Geçtiğimiz sene Türkiye'nin ihracat kanalıyla büyüme yılı olduğunu vurgulayan Burkay, "2012 yılında 150 milyar dolar ihracat barajını fazlasıyla aşan ülkemiz 2013 yılında çok daha iyi bir değere ulaşacaktır. Bildiğiniz üzere 2011 yılında yüzde 22 artışla ülke olarak 8 milyar dolar tekstil ihracatı yapmıştık. Bu sene bu değer sabit kaldı (7,9 milyar). UTİB ihracatına baktığımızda ise Türkiye tekstil ihracatına göre çok farklı bir trend görüyoruz. 2012 yılında yüzde 10'a yakın ihracat artışıyla sağladık. Ayrıca yılbaşında ilan ettiğimiz 1,2 milyar dolar hedefi aşmaktan dolayı da sevinçliyiz. Bugün Avrupa'nın en büyük tekstil üreticisi olan ülkemizi birkaç yıl içinde Avrupa'nın aynı zamanda en büyük ihracatçısı yapmak istiyoruz" dedi.
Tekstil sektörü ihracatının 2013 yılında da başarıyla yoluna devam edeceğini vurgulayan Burkay, şöyle devam etti:
"Birliğimiz ihracatına baktığımızda Doğu Bloku ülkelerinde yüzde 40 artış, Afrika ülkelerinde yüzde 25 artış, Amerika kıtasında yine yüzde 50 artış görüyoruz. Sadece orta doğuda yüzde 17 azalış var, bu da malumunuz bölgede istikrar arayışı halen devam ediyor."

AVRUPA'YA GÖZDAĞI
Burkay, son birkaç yıllık döneme bakıldığında Türkiye'nin gelişmiş ülkelerden daha iyi bir performans sergilediğini söyleyerek, "Sektörümüzün en önemli pazarı olan Avrupa birliğinde yaşanan sıkıntıların ardından alternatif pazarların önemi daha da iyi kavranmaya başlandı. Bu bağlamda Avrasya ve Asya-pasifik bölgelerinde sürdürmekte olduğumuz tanıtım-pazarlama ve pazara giriş faaliyetleri ile bu ülkelerle çeşitli stratejik ortaklıkları ve çalışmaları sürdürmekte ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı. Bizim bu dönemde önem verdiğimiz en önemli hususlardan biri de tekstil sektöründe uluslararası pazarlarda ciddi oranlarda pazar payı kaybetmekte olan İtalya, Belçika, Fransa, Portekiz ve ispanya gibi ülkelerin devrettikleri payları Türkiye'ye yönlendirebilmektir. Bu pazar paylarını alan bir konumdayız. Türkiye bugün dünya tekstil ticaretine yön veren, kendi tasarımları ve kreasyonları ile takip edilen büyük aktörlerden biridir" ifadelerini kullandı.
(YS)

08.01.2013 12:23:29 TSI

Editör: Wan Haber