Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2012 yılı itibariyle seramik sektörü ihracatının 1 milyar dolara yaklaştığını belirterek, "Türkiye artık yarın başına ne geleceğini bekleyen pasif bir ülke değil. Yarınını geleceğini inşa eden aktif bir ülkelerden bir tanesi oldu" dedi.
Bakan Ergün, Four Seasons Otel'de düzenlenen "Türkiye Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı" tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıya ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve çok sayıda işadamı katıldı.
Burada konuşma yapan Bakan Ergün, "Ülkemizin son 10 yılda göstermiş olduğu başarılar hepimiz için önemli başarılardır. Ülkemizin çok daha potansiyel taşıdığı da bir gerçektir. Bugün geldiğimiz nokta bizi tatmin etmiyor, 2023 yılında ülkemizde hayatın her alanında gelişmiş ülke standardını yakalayan bir nokta olmalıyız, böyle bir Türkiye'yi inşa etmeliyiz. Reel sektörün rekabet gücünü arttıracak politikalar geliştirmeye önem veriyoruz. Bir güven ve istikrar ülkesi olarak artık orta ve uzun vadeli projeksiyonla perspektifle hareket edebiliyoruz. Bir ülkede istikrar ve güven ülkede yoksa uzun vadeli plan yapamazsınız" dedi.
Türkiye'de artık güven ve istikrar olduğunu ifade eden Bakan Ergün, "Türkiye artık yarın başına ne geleceğini bekleyen pasif bir ülke değil. Yarınını geleceğini inşa eden aktif bir ülkelerden bir tanesi oldu" diye konuştu.
Bakan Ergün, 2012 yılında seramik sektörü ihracatının 1 milyar dolara yaklaştığını belirterek, "2012 yılı itibariyle, sektörün ihracatı 900 milyon dolar barajını aşmış, 1 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Seramik yerli kaynakları en çok kullanan ithal ürünlere bağımlılığı en az ürün olması nedeniyle önemlidir. Doğru yolda gideceksek hepimiz kendimizi bağlamamız lazım. Bu belgenin amacı sektörün sağlıklı büyümesini sağlamak ve rekabet gücünü arttırmaktır" şeklinde konuştu.
Seramik sektör strateji belgesinde 2 farklı hedef için 27 tane eylem belirlendiğini ifade eden Bakan Ergün sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Birinci hedefimiz sektörün imajını yükseltmek için kalite ve verimliliği arttırılması lazım. Kalite ve verimlilik arttığı müddetçe sektörün imajı yükselecektir, rekabet gücü artacaktır. Bunun için 13 tane eylem belirledik. Bu kapsamda sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda araştırma ve gelişmeye ihtiyaç var. Ciddi bir Arge hamlesi yapmamız lazım. Sektöre yönelik ulusal meslek standartlarını ve yeterlilikleri hazırlamamız lazım. En iyi seramik bile ne kadar malzeme verirseniz verin sonuçta şekli veren insan. Hammadde stratejik planı oluşturulmalı ve bu plan hammadde avantajımızı sürdürülebilir hale getirmek için büyük önem taşımakta. İthal ettiğimiz ürünleri toplasak kilogramda biz avantajlıyızdır. Daha fazla kilo mal satıyoruz. Kilogram cari açığımız yok bizim. Bizim katma değer cari açığımız var. İleri teknoloji ürünler cari açığımız var. Neredeyse cari açık ona odaklanmak lazım. Yoksa daha fazla kilo mal satarak cari açığı kapatmak mümkün değil. Bizim mutlaka katma değer, ileri teknoloji cari açığına inovasyon cari açığına odaklanmamız lazım."
İç ve dış pazarda ticaret rekabet şartlarının korunması ve iyileştirilmesinin gerektiğini de ifade eden Bakan Ergün, "Bu kapsamda piyasa gözetim denetim faaliyetleri son derece önemli. Piyasada özellikle uzak doğudan gelen sağlıksız ürünlerin dolaşmasına izin vermeyiz. Bu yüzden bu sektörle ilgili denetimler arttırılacak. Seramik sektöründe yerli ürün kullanımını özendirecek ayrıca faaliyetler hızlandırılacak. Hepimiz bu yerli ürünleri kullanmalıyız. Türkiye seramik sektöründe önümüzdeki süreci artık bir strateji belgesi ve yol haritası sürdürtecektir. Eylemleri dikkatlice incelediğimiz zaman üretim kalitemizi arttıracak nitelikteki eylemler olduğunu görüyoruz. Reel sektörün küresel rekabet gücü kazanması için her türlü adımı atmakta kararlıyız" dedi.
Bakan Ergün, strateji belgesinin başarıya ulaşması için bakanlık olarak ellerinden gelen her türlü çabayı göstereceklerini belirtti.
(EY-ET-Y)

21.01.2013 15:20:41 TSI

Editör: Wan Haber