CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Millet iradesiyle seçilmiş belediye başkanlarını bürokratlara boğdurmak, dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde yoktur" ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette; CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP İl Başkanı Devrim Kök ve çok sayıda partili hazır bulundu.
Belediyelerin seçim startı vermesine CHP'nin değil, Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu belirten Genel Başkan Yardımcısı Tekin, "Türkiye çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Hep, 'CHP belediyelerini nasıl itibarsızlaştırabiliriz? CHP'de nasıl tartışma yaratabiliriz?' uğraşları var. Bunlar önümüzdeki süreçte de devam edecektir" dedi.
Türkiye'nin dört bir yanına Patriot füzeleri yerleştirildiğini ve ülkeyi tehlikeli bir sürecin beklediğinin altını çizen Tekin, füzelerle kimsenin meşgul olmadığını belirtti. Tekin, "CHP bunun bilincinde. Seçimlerde Antalya, İzmir, Eskişehir'de hiç tereddüdümüz yok. İstanbul ve Ankara'yı da buna dahil edeceğiz. Millet iradesiyle seçilmiş belediye başkanlarını bürokratlara boğdurmak, dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde yoktur. İlçe belediye başkanı millet iradesiyle seçiliyor. Dün gelmiş, daha bölgeyi bilmeyen bir kaymakamın talimatıyla hareket edecek. Böyle bir demokrasi olur mu?" ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANLARININ YARGILANMASI
Belediye başkanlarının yargılanması konusuna da değinen Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İçişleri Bakanlığına sordum. Bin 97 belediye başkanı yargılanıyor, cevabı geldi. Hiçbir ülkede bu kadar belediye başkanı yargılanmıyordur. Bu yerel yönetim yasasının değişmesi gerekiyor. Millet iradesiyle seçilmiş belediye başkanı, milleti temsil ediyorsa her şeyin üstündedir. Tam tersine. Mesela plan yapma yetkisi. Adam Ankara'da oturacak, TOKİ memuru, ya da özelleştirme idaresinin memuru, ya da kentsel dönüşüm yasası, onun bürokratı Antalya'nın hangi planlarının olup olmadığına karar verecek. Bu hangi demokraside var? Yerel seçimlerden sonra inşallah CHP'nin iktidarıyla bu çürümüş ceberut anlayışını değiştireceğiz. Değiştirdiğimizde belediye başkanlarını millet seçer, millet götürür yapacağız. Onlarca belediye başkanı tutuklu ve belediye başkanları görevden alınmış. Eski Adana Belediye Başkanımız Aytaç Durak kendisinin yapmış olduğu yasada şu anda yargılanıyor. Sonuna kadar belediyelerin de arkasındayız. Eskişehir'e gittik. Antalya Belediye Başkanına daha medeni davranmışlar. Dünyada BM'nin ödül dağıttığı 12 belediye var. Bunlardan biri de Eskişehir Belediyesi'dir."

"BU PARLAMENTO ANLAYIŞI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"
Konuşmasına, "Sıkıntılardan kurtulmanın yolu önce yerel seçimlerde başarılı olmaktır" sözleri ile devam eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Bir parlamento düşünün. Sadece bugüne mahsus değil, neredeyse iktidarın talepleri dışında işlemeyen bir parlamento. İktidar neye ihtiyaç duyuyorsa parlamento o gün vardır. Bu parlamento anlayışının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Örneğin Kentsel Dönüşüm Yasası geçti. 550 milletvekilinden 500'ü o yasayı açıp okumamıştır. Öncelikle Siyasi Partiler Yasası'nın değişmesi gerekiyor. Bu yasa değişmediği sürece parlamento manzaraları böyle devam eder çünkü genel başkanların ve başbakanların iki dudağı arasında olur. Sayın Başbakan demedi mi, 'Ben bakanların kulağından tutar atarım' diye. Bunu bir İngiltere, Almanya Başbakanı söyleyebilir mi?" ifadelerini kaydetti.
Önümüzdeki süreçte yerel seçimlerin olduğunu hatırlatan Tekin, "Millet silleyi atacak, sine-i millete döneceğiz. 2010 yılında 12 Eylül Referandumu ile demokrasi gelmeyecek miydi? Daha özgür olunmayacak mıydı? Sayın Başbakan bunları söylemiyor muydu? Niye sormazsınız, 'Ya Sayın Başbakan, 2010 yılında ceberut hukuk sistemi ortadan kalkacak diyordunuz, şimdi ne oldu?' diye" ifadelerini kullandı.
(ÇY-SK-GS-Y)

09.02.2013 13:03:50 TSI

Editör: Wan Haber