Van'ın erken Cumhuriyet dönemi mimari yapılarından olan, depremlerden etkilenmeyen, Van Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescili yapılarak koruma altına alınan tarihi tekel binası otel oluyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın tekel binasını otel olarak satışa çıkarma kararının yanlış olduğunu ileri süren Vanlılar binanın kent müzesi olarak değerlendirilmesini istediler.

 

Yerli ve yabancı turistlerin önünde hatıra fotoğrafı çektirdiği, Van'ın tek tescilli binası olma özelliğini taşıyan tarihi tekel binasında son dönemlerde meydana gelen yangınlar vatandaşların tepkisini çekmişti. Vanlılar tekel binasının koruma kararına uygun şekilde kültürel amaçlı olarak değerlendirilmesini kentin tarihine ve kültürüne uygun olacağını söylediler. 


TEKEL BİNASININ TARİHÇESİ
1915 sonrası yeniden yapılanmaya başlayan Van'ın erken Cumhuriyet dönemi geleneksel mimariye sahip kamu yapılarındandır. Taş kesme işçiliği ile yapılmış olan Tekel binasının yapımında Artvinli taş ustaları çalışmıştır. Yaklaşık 1940'lı yıllarda inşaa edilen bina İnhisar ( Bir maddenin alım veya satımını tek elden yürüten) daha sonra Tekel adıyla işlevini sürdürdü. Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından korumaya alınan bina tescillenerek yıkılması, değiştirilmesi, üzerinde izinsiz restore yapılması da yasaklandı. vansesi

Editör: Wan Haber