Erzurum’da, anne karnındayken yanlış tedavi uygulandığı iddia edilen 8 yaşındaki Arda Ebren, bedensel engelli olarak dünyaya geldi. Her iki ayağı da olmayan Arda, yardımseverlerden protez yardımı bekliyor. Arda’nın en büyük hayali ise akranları gibi koşarak, oyun oynayabilmek.
 
Erzurum’da yaşayan Meryem ve İbrahim Ebren çiftinin 3 çocuğundan biri olan 8 yaşındaki Arda Ebren, protez ayak istiyor. Annesi Meryem Ebren’in hamile olduğu dönemde doktor tarafından verildiği iddia edilen nörolojik ilaçlar yüzünden engelli olarak dünyaya gelen Arda, koşup oynamayı çok istiyor. Geçtiğimiz yıl okula başlayan Arda, şoförlük yapan babası İbrahim Ebren’in borç-harç edinerek yaptırdığı protez ayağı sadece bir dönem kullanabilmiş. Arda yürüyemediği için kilo alıyor ve mevcut protez bacakları da kilo alan vücudu taşıyamıyor.
 
Devlet tarafından verilen protezlerde kaliteli olmadığı için sürekli kırılıp döküldü. Arda’nın sürekli büyümesi ve kilo alması, eski protezlerinin vücudunu artık taşıyamamasına neden oldu. İmkanı olmadığı için doktorların tavsiye ettiği protez ayaklardan bir türlü alamayan Arda, bu nedenle bugüne kadar bir türlü iki ayağının üzerine yürüyemedi. Kırık dökük protezleriyle ayakta kalmaya çalışan Arda, yeni bir proteze ihtiyaç duyuyor. Anne ve babasının yardımı olmadan okula gidemeyen Arda, protez ayağa kavuşup akranları gibi koşmak istiyor.
 
Ev ve okulun merdivenlerini annesinin kucağında aşabilen Arda, hayırsever vatandaşlardan kendisine yardım eli uzatmalarını istedi.
 
Anne Meryem Ebren, “Arda’nın yeni protez bacaklara ihtiyacı var. Maddi durumumuz buna yeterli değil. Çocuğumu okula götürürken merdivenleri kucağıma alarak çıkarabiliyorum. Çok zor bir durumdayız. Arda’nın yeni protezlere kavuşabilmesi için hayırseverlerden yardım bekliyoruz” dedi.
 
"YANLIŞ TEDAVİ YÜZÜNDEN ÇOCUĞUM ENGELLİ OLARAK DOĞDU"
Yaklaşık 9 yıl öncesine kadar epilepsi hastası olan Meryem Ebren, tedavi görürken hamile kaldığını doktoruyla paylaşmasına rağmen doktorunun ısrarla verdiği nörolojik ilaçlar yüzünden çocuğunun sakat kalmasıyla karşı karşıya kaldıklarını öne sürdü. Kullandığı ilaçlar yüzünden kendi sağlığının da iyice kötüleştiğinin farkına vardığını söyleyen anne Meryem Ebren, doğumdan 15 gün önce kendi inisiyatifiyle ilacı bıraktığını kaydetti. Başından geçen olayı anlatırken oldukça üzgün olduğu görülen anne Meryem Ebren, “Hastalığımın her safhasında doktorumun verdiği ilaçlarla şifa aramayı sürdürüyordum. Evlenince doktorum da bana özellikle uyarıda bulunarak hamile kaldığımda bilgi vermem gerektiğini söyledi. Beklenen oldu ve hamile kaldım. Doktoruma ilaç kullanıp kullanmayacağımı sorduğumda bir sorun olmayacağını söyleyerek yanında başka ilaçlarla takviye edileceğini belirtip ilaçlı tedavimin sürdürmem için ısrar etti. Sonucunu hiç de tahmin etmediğim bu yanlış tedavi yüzünden şimdi çocuğum engelli olarak hayatını sürdürmek zorunda” dedi.
Editör: Wan Haber