Erzurum'da Emniyet Müdürlüğü internet sitesine "Mağdurum" rumuzu ile yapılan ihbar üzerine düzenlenen operasyonla çökertilen yağma ve tehdit çetesine yönelik 14 sanıklı davada, 10 sanığa toplam 77 yıl hapis cezası verildi. Çete lideri olarak gösterilen kanser hastası Yakup Koçak hakkında ise beraat kararı verildi.
20 Eylül 2011 günü Emniyet Müdürlüğü internet sitesine "Mağdurum" rumuzu ile "Erzurum'da bulunan tefeci çetesi hepimizin korkulu rüyası haline gelmiştir. Lütfen bize yardım edin. Faiz ile borç para veriyorlar ancak ödediğimiz halde borcunuz bitmedi diyerek tehditle bizden para istiyorlar. Bu insanlardan korktuğum için ismimi yazmaya çekiniyorum, çünkü silahlı geziyorlar. Benim gibi bir sürü mağdur var ancak korkuyoruz ne olur bu çeteye bir dur deyin" şeklinde yapılan ihbar sonrası operasyon için düğmeye basıldı. 16 kişinin şikayetçi olduğu dava dosyasında yaklaşık bir yılı aşkın süredir telefonları dinlenen çete lideri ve üyelerini konuşmaları ele verdi. Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı 550 sayfalık iddianamede, çete lideri ve üyeleri arasındaki "Patlamayın, kimseyle görüşmeyin, silah yok desin, olayı inkar etsin", "Deki ben bilmem tefeydi tüfeydi", "La o icra memurunu tutun ayağınızı sokun" gibi konuşmalar da yer aldı. Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce (KOM) gözaltına alınan şahıslar hakkında 'silahla adam yaralamak, nitelikli yağma, haksız çıkar elde etmek amacıyla tefecilik yapmak, kamu görevlisine karşı görevinden dolayı tehdit ve hakaret, suç işlemek maksadıyla silahlı organize suç örgütü kurmak, örgüte üye olmak ve örgüt adına eylemlerde bulunmak' suçlarından Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 20 ila 30 arasında değişen hapis istemiyle dava açıldı.
4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında tutuklu sanıkların tümü örgüt üyeliğinden 'beraat' ederken, sanıklara 'tehdit, yağma, silahlı tehdit' suçlarından Zafer Koçak 11 yıl 9 ay, Fırat Koçak 15 yıl 52 ay 55 gün, Murat Koçak 26 yıl 71 ay 22 gün, tutuksuz sanıklar Murat Çeliker 2 yıl 6 ay, İlhan Şadeve 30 ay, Ümit Turhan 21 ay 45 gün, Kadir Bostan 21 ay 45, Yasin Kızılkaya 15 ay hapis cezasına çarptırılırken, dava dosyasında çete lideri olarak gösterilen kanser hastası Yakup Koçak hakkında ise beraat kararı verildi.
Çetenin telefon görüşmeleri ise dava dosyasında şöyle yer aldı:
"F.K.: Neredesiniz la....
M.K: Çabuk çıkın o kabının önüne icra memurları varmış...
F.K.: Vurun, ağzını, burnunu kırın, sıkın la sıkın....
M.K.: Can ağabeyim
F.K.: La o icra memurunu tutun, ayağınızı sokun o i... la...
İ.K.: Efendim ağabeyi
F.K.: Nerdesin
İ.K.: S.... yım abi"
F.K.: Bi tane bira içirirmisen bana
İ.K.: Yok yahu hiç bu tarafa gelme abi
F.K.: Bükecekmiler bizi...
İ.K.: Vallahi görüntü oni gösterir
F.K.: Benim g...yerler
İ.K.: Vallahi milyon taneler ha ona göre (polis için)
F.K.: Bakalım hele
F.K.: O Japon'dan üç milyar paramı alın, güzel de bir dövün
Ş.K.: Tamam ağabeyi
F.K.: E görgü tanığı varsa neydek varsa deki karşı taraftır
M.K.: Tamam abi
F.K.: Kalabalıktı zaten, curcuna olmuştu
M.K.: Tamam abi
F.K.: De ki sarhoş herhalde neyin ne olduğunu görmedi de
M.K.: Tamam abi
İ.K.: Ya yok i... kendini de vurmuş ya
F.K.: Kim kendini vurmuş
İ.K.: M....
F.K.: Nasıl kendini vurmuş
İ.K.: Düzgün o i... yaralı ya
F.K.: Nasıl kendini vurmuş
İ.K.: Ne bilim abi gidirem bakayım
F.K.: Adamlar mı ateş etmişler yoksa
İ.K.: Ne biliyim ki adamlar mı ateş etmiş....
Z.K.: Ne zaman almışlar ki oni
İ.K.: Ne bilim
Z.K.:Tamam hele bir beni ara
M.K.: Can abi
Z.K.: Beş milyar bi borç aldı, üçünü verdi, kalan ikiyi de haftalık beş yüz beş yüz verdi. Tamam gardaş. Başka bide geldi, bitene alacağım vardı. Benden iki milyar aldı, işte kendinden aldı senden. Alacağına karşılık o alacağı da ödeyemedi, onu da beş yüz beş yüz ödedi. Ahan başka bir şey yok. De ki ben bilmem tefeyi tüfeyi"
(ERZ-AT-CC-Y)

19.01.2013 11:07:49 TSI

Editör: Wan Haber