11 Mayıs'ta İhlas Koleji tarafından düzenlenecek olan TEDxIhlasCollegeED konferansının konuşmacılarından olan ÖRAV (Öğretmen Akademisi Vakfı) Genel Müdürü ve Eğitimci Kayhan Karlı önümüzdeki 25 yılın eğitim planlaması hakkında önemli konulara değindi.
Karlı, öğretmenler arasında meslektaşlık ilişkisini kurmanın zorunlu olduğunu söyledi. "Öğretmenler arasındaki arkadaşlık ilişkisini meslektaşlık boyutuna çekmeye çalışıyoruz. Meslektaşlık ilişkisi öğretmenler arasındaki mesleki gelişimin birlikte yapılmasıdır. Biz okulun bir takım olduğunu düşünüyoruz ve bu bir meslektaş çemberi olmalıdır."diyen Karlı, bu sayede öğretmenlerin değişen dünyaya adaptasyonlarının sağlanacağını vurguladı.
Hem eğitimci hem de bir baba olduğunu belirten Karlı, bazen çocuğuyla konuşurken rol karmaşası yaşadığını söyledi. "Çocuğum bazen eşimle bana "Benimle eğitim koçu gibi konuşmayın. Anne baba gibi konuşun."diyor. Son derece haklı. Siz onunla konuşurken onun ebeveyni olmak zorundasınız çünkü onun buna ihtiyacı var."diyen Karlı, bu iletişimin çocukla olan bağı kuvvetlendirdiğini çocuğun ihtiyaç duyduğu özgüveni ve olgunluğu geliştirdiğini ifade etti.
Ailelerin çocuklarını sürekli yargılamaktan vazgeçmesini ve konuşarak ona destek olmaları gerektiğini anlatan Karlı, çocukla aile arasında kurulacak güven bağının birçok sorunu ortadan kaldıracağını vurguladı.
21. yüzyılın hızla değişen bir yapıya sahip olduğundan bahseden Karlı, bu değişime 50 yıl öncenin penceresinden bakmanın acı sonuçlar doğuracağını söyledi. Bu değişim içinde eğitimin de mutlaka etkileneceğini söyleyen usta eğitimci, "Bu zamanda çocuklarımız birçok işi bir arada yapabiliyor. Onları eğitecek olan öğretmenleri de değiştirmemiz ve eğitmemiz gerekiyor. Biz vakıf olarak öğretmen kavramının değiştirip öğrenme liderleri oluşturmak istiyoruz. Bu liderler toplumun her kesimine inerek bulunduğu yerin öğrenme lideri haline gelmeli. Bilgiyi veren kaynak değil model olmalılar. Ülkemizin vizyonu için öğrenme liderlerinin varlığı son derece hayati önem taşımaktadır."dedi.
TedxIhlascollegeED konferansının ana teması olan "Benim bir rüyam var." için de kendi rüyasını anlatan Karlı, "Benim rüyam Cumhuriyet'in 100. yılında yetiştirdiğimiz çocuklarımızla dünyanın öğrenme lideri haline gelmek. Bunu da ancak ve ancak ülkemizdeki tüm dinamiklerinin bir araya gelerek oluşturacakları birliktelikle 5 yıllık bir eğitim hamlesi ile mümkün olabilir" dedi.
Tüm dinamiklerden kastının siyasiler, aileler hatta Türkiye'nin topraklarında para kazanan şirketlere kadar çok geniş bir taban olduğunu belirten Karlı, bir an önce böyle bir projenin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Konuşmasının sonunda ailelerin eğitim sisteminin düzelmesini istemediğinden yakınan Karlı, "Halkımız eğitim sistemini sahiplenmeli. Ama öncelikle sistemin düzelmesini istemeliler. Sistemin düzelmesini istemiyorlar çünkü suçlayacak birini bulmak hoşlarına gidiyor. Böylece kendi eksiklerini yok sayıyorlar" dedi.
Emekli olmayı düşünmediğini gücü yettiğince eğitim hakkında konuşmaya devam edeceğini belirten Karlı, "Türkiye çocukları için eğitimde gerçekten bahsettiğim hamleyi yaparsa çok mutlu olacağım. Ama yapmazsa. İşte o zaman emekli olacağım" dedi.
(ÖK-ÖK-Y)

04.02.2013 10:30:51 TSI

Editör: Wan Haber