Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), ulusal demiryolu altyapı ağı üzerindeki demiryolu trafiğini tekel olarak yönetecek.

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Ana Statüsü, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ulusal demiryolu altyapı ağı içinde yer alan ve devletin tasarrufundaki demiryolu altyapısının kendisine devredilen kısmı üzerinde demiryolu altyapı işletmecisi görevini yürütecek olan TCDD, ulusal demiryolu altyapı ağı üzerindeki demiryolu trafiğini tekel olarak yönetecek.

Tasarrufunda olan demiryolu altyapı ağı üzerindeki hizmetleriyle tasarrufunda olmayan ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde verdiği trafik yönetimi ücretlerini, bütün tren işletmecileri için eşit şartlar içeren ve ayrımcılık oluşturmayan bir şekilde belirleyecek olan kuruluş, bunları demiryolu tren işletmecilerinden tahsil edecek. Tasarrufunda olan demiryolu altyapısının demiryolu trafiğiyle ilgili olmayan alanlarını işletecek, işlettirecek veya kiraya verecek.

Demiryolu ana yol sayılacak
Demiryolunun karayolu, köy yolu ve benzeri yol ile gerçekleşen kesişmelerinde demiryolu ana yol sayılacak ve demiryolu araçlarının geçiş üstünlüğü olacak. Bu kesişmelerde yapılan yeni yolun bağlı olduğu kurum veya kuruluş, alt veya üst geçit yapmak ve diğer emniyet tedbirlerini almakla yükümlü sayılacak.

Editör: Wan Haber