2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nın görüşmelerinde partiler adına görüşmelerin tamamlanmasından sonra tutuklu milletvekilleri için kürsüye yürüyen BDP’li milletvekilleri, görüşmelerin bir süre tıkanmasına neden olduktan sonra Genel Kurul’u terk etti.

BDP’li milletvekillerinin kürsüyü yürümesinden bir süre sonra oturuma ara veren TBMM BaşkanıCemil Çiçek, daha sonra oturumu yeniden başlattı. Oturumun başlamasıyla birlikte bir açıklama yapan Cemil Çiçek, “Bir şeyi çözeceksek, karara bağlayacaksak bu işe müdahil olacakların yürürlükteki hukuk açısından yetkisini, hukukunu bilmemiz, tayin etmemiz lazım. Bugüne kadar müteakip defa ister milletvekili olsun, ister olmasın, tutukluluğun katiyen mahkumiyet anlamına gelmediğini, uzun tutukluluğu tasvip etmediğimizi söyledim. Burada saat 14.00’den beri burada birleşimi yönetiyorum. Sizin bahsettiğiniz konu nedir, ne değildir ben onu bilemem. Bir ilkeyi bir defa değil, bin defada söylemeye devam ederim. Uzun tutukluluğu biz asla kabul etmediğimizi söyledik. Bundan sonrası bu kararı vermesi gerekenlere aittir. Daha Meclisin açılışında söyledim, elbette yanlış kurullar anayasamızda, hukukumuzda olduğu sürece doğru sonuçları çıkartma imkanımız yok. Ne yanlış ne doğru bunu da bir araya gelecek gruplar ve sizler, bana da bir görev düşecekse yanlış hukukun düzeltilmesi, ben onu kanun, nizam çerçevesinde yaparım. Onun ötüşende bilmediğim bir konu ile ilgili buradan bir açıklama yapmak doğru da değildir, uygunda değildir” ifadelerini kullandı.

BDP’li milletvekillerinin ısrarları üzerine Meclis başkanı Çiçek, “Cezaevinin anahtarı Meclis Başkanı’nın elinde mi” ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Çiçek’in açıklamasından sonra yeniden kürsüye yürüyen BDP’li milletvekilleri bir süre Genel Kurul çalışmalarının durmasına sebep olurken, daha sonra da Genel Kurul salonunu topluca terk ettiler. BDP’li milletvekilleri bir süre sonra yeniden Genel Kurul’a döndü.

MUSA ÇAM’IN PANKART AÇMASI GENEL KURUL’U KARIŞTIRDI

Meclis Başkanı Hükümet adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a söz verdi. Ali Babacan kürsüye çıktığı esnada CHP’li Musa Çam, “Gezinin çocukları” yazılı üzerinde Gezi Parkı olaylarında hayatlarını kaybedenlerin ve bakan çocuklarının fotoğraflarının bulunduğu bir pankart açtı. Bunun üzerine AK Parti sıralarından CHP sıralarına giden Meclis İdare Amiri AK Partili Ömer Faruk Öz, Musa Çam’ın elinden pankartı almak için sıraların üzerine çıkarak Musa Çam’ın üzerine yürüdü. Araya giren CHP’li ve AK Partili milletvekilleri bir süre tartışırken, Meclis Başkanı Cemil Çiçek oturuma ara verdi.

Editör: Wan Haber