Meclis Genel Kurulu’nda dokunulmazlık görüşmeleri başladı. Meclis Genel Kurulu'nda dokunulmazlık teklifinin görüşmeleri yapıldı ve teklif için gizli oylamaya geçildi. Saat 20.09 itibarıyla oy verme işlemi tamamlandı. Oy sayımı sonucuna göre teklif 348 "evet" oyu ile kabul edildi. Oylamada 155 "red" ve 8 "çekimser" 25 boş oy çıktı. Oylama sonucunda "evet" cephesi yüksek sayıda fire verdi.

TBMM Genel Kurulunda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği için mesai başladı. AK Parti'nin dokunulmazlık teklifinin ilk tur görüşmeleri bugün yapılıyor. Teklifin gece saatlerinde gündeme gelmesi bekleniyordu. Ancak HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoru önergesini geri çekmesi üzerine görüşmeler başladı. Anayasa’ya geçici madde eklenmesine ilişkin teklifin ikinci tur görüşmesi 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.


İLK OYLAMANIN SONUÇLARI BELLİ OLDU
TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi kabul edildi. Gizli oylamaya 536 milletvekili katıldı. Oylamada; 348 milletvekili kabul oyu kullanırken, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 25 oy da boş çıktı. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, oylama sonucunu açıkladıktan sonra birleşime ara verdi.

UFUKTA REFERANDUM GÖRÜLDÜ
Bu sonuç, dokunulmazlık tekliflerinin görüşülmesini sağlarken asıl oylama sonucunda teklifin referanduma götürüleceğini gösterdi. 330 ile 367 arasındaki evet oyu teklifi referanduma götürürken, 367 ve üstü direkt kabul edilmesini sağlıyor. Oylamaya AK Parti'den, oy kullanamayan Meclis Başkanı ve Meclis BaşkanıVekili dahil 3 milletvekili katılmadı. HDP'den 7, CHP'den ise 4 milletvekili oy kullanmazken MHP'nin tüm milletvekillere oylamaya katıldı.
Bu sonuca göre CHP milletvekillerinin büyük oranda hayır oyu verdiği, AKP-MHP bloğundan da bir miktar fire olduğunu işaret ediyor. Oylama öncesi AK Parti, CHP ve MHP yönetimi teklife evet oyu vereceklerini açıklamıştı.


KRİTİK PARTİ CHP
316 oyu bulunan AK Parti, ilk tur oylamalarda öncelikle alt sınır olan 330'u, üst hedef olarak ise halkoyunu zorunlu olmaktan çıkaran 367 barajını aşmaya çalışacak. Olağanüstü kongre kararından kaynaklanan kırgınlıklar nedeniyle kendi içindeki olası fireleri engellemeye çalışan iktidar grubu, MHP ve CHP'den destek bekliyor. AK Parti ile MHP'nin oy sayısı 356'ya ulaşmasına karşın iki partiden 36 milletvekilinin fezlekesi var. CHP'lilerle birlikte, HDP dışındaki fezlekeli milletvekili sayısı 87'ye çıkıyor. Anayasa değişikliği bu milletvekillerini de yargı önüne çıkaracağından gizli oylamada bu gruptan da fire bekleniyor. 356 bloğunun firelerle 330'un altına düşme riskine karşı CHP'den önemli destek gelmesi gerekiyor. Meclis Anayasa Komisyonu'nda dün itibariyle 138 milletvekilinin 667 dosyası var.

330'UN ALTINDA KALIRSA...
İlk tur oylamada 330 milletvekilinin dokunulmazlıkların kaldırılması için oy vermesi maddelerin kabul edildiği anlamına gelecek. İkinci tur oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

HDP'LİLERDEN TOPLU FOTOĞRAF
Görüşmeler sırasında HDP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda, görüşmeler sırasında toplu halde fotoğraf çektirmesi dikkati çekti.

'TEKLİF ANAYASA VE TÜZÜĞE AYKIRI'
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise teklifin, "halk iradesini tasfiye ve Meclisi feshetme" olduğunu ileri sürdü. Türkiye siyasi tarihinin en önemli oturumlarından birinin gerçekleştirildiğini vurgulayan Baluken, kendileri açısından, görüşülen teklifin anayasaya ve içtüzüğe aykırılığının net olduğunu belirtti. Teklifin demokrasiye karşı "darbe" olduğunu iddia eden Baluken, şunları ifade etti:

"HDP'nin parlamentodan ve demokratik siyasetten tasfiyesi ile birlikte tüm muhalefetin tasfiyesi ile sonuçlanacak olan bir sürecin işletilmek istendiğini görmek zor olmasa gerek. CHP başta olmak üzere bütün muhalefete bu tarihi günde seslenmek isteriz. Tarih diktatörlüğe yürüyen tüm siyasi aktörler için felaket tohumlarını sadece bir bölgeye değil ülkenin dört bir köşesine savuran sayısız pratikleriyle doludur. Bugün saray darbesinin Meclise uzanması sadece HDP ile sınırlı kalmayacaktır. Gelişmeler saray darbesinin, bütün partilerin içine uzandığını ve daha fazla derinleşeceğini zaten göstermeye başlamıştır. CHP'nin tarihsel bir kırılma yaratacak bu saray darbesine vereceği cevap, halklarımızın ve ülkemizin demokratik geleceğini doğrudan etkileyecek, tarih önünde parlamenter demokrasinin saray bahçesine gömülüp gömülmeyeceğini açık bir şekilde not düşecektir. CHP'nin anayasaya aykırı gördüğü bir teklife onay vermesi, kendi misyonunu inkar etmesi anlamına gelecektir."

Baluken, gelinen noktada devletin hakem olma vasfını yitirdiğini, adaletin tamamen siyasal bir hal aldığını ve toplumun yargıya olan güveninin sarsıldığını ileri sürdü. Baluken, "Böylesi bir yargı ve adalet ortamında Meclise yapılacak olan bu darbe ile ortaya çıkacak olan şey, adaletsizlik ortamının toplumsal ve siyasal yaşamın bütün hücrelerine nüfuz etmesidir. Bu darbe tasarısına hayır diyeceğiz." dedi.

Teklif üzerinde gruplar adına CHP Genel Başkan Yardımcısı, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan konuşma yaptı.

CHP'Lİ TEZCAN: MİLLETİ KANDIRMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ
CHP adına konuşan Bülent Tezcan ise dokunulmazlığın milletveklinin suç işlemesini güvenceye alan bir uygulama olmadığını belirterek şunları söyledi: "Dokunulmazlık, milletvekilinin siyaset yapma hakkını güvence altına alan, milletvekilinin iktidar baskısı ve iktidara tabi kurumların baskısına bağlı olmadan özgürce siyaset yapabilmesini sağlamak üzere getirilmiş kurumlardır. Ancak ne yazık ki, özellikle yakın siyasi pratiğimize dönüp baktığımızda bir şeyi görüyoruz ki, dokunulmazlık özellikleson on beş yıl içerisinde ısrarlı bir şekilde, yolsuzluk yapmanın zırhı, hırsızlık yapmanın zırhı, soruşturmadan kaçmanın zırhı, devleti soymanın zırhı olarak kullanılmıştır. Hükümet 4 tane bakanın dokunulmazlığı söz konusu olduğunda dokunulmazlığı kullanıyor. Yolsuzluk, terör konusunda milletvekilliği yargılamanın önünü açsın, Yargıtay’ya yargılama yapılsın dedik, buna yanaşılmadı. İstenen geçici maddeyle 650 dosya getirilsin, tam sayıyı bilemiyoruz, AKP’lilerin dosyalarını kapatıyorlar. Dokunulmazlık üzerinden milleti kandırmanıza fırsat vermeyeceğiz."

Editör: Wan Haber