Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Ayhan Sefer Üstün Sakarya'da düzenlenen "İnsan, Haklarıyla İnsandır" paneline katıldı.
Sakarya Valiliği tarafından düzenlenen ve AK Parti Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve çok sayıda davetlinin katıldığı panelde konuşma yapan Üstün, 2012'nin Türkiye'de insan hakları açısından kurumsallaşmaya ayrılan bir yıl olduğunu ifade etti. 2012 yılında insan hakları alanında çalışma yapacak üç yeni müessesenin devreye girdiğini ifade eden Üstün "Bunlardan bir tanesi Anayasa Mahkemesi'nde bireysel başvuru hakkıdır. Özellikle bu adım çok önemlidir. Bundan sonra yargı sistemi içerisinde vatandaşlarımız, hatta Türkiye'de yaşayan yabancılarda dahi mahkeme kararlarını insan hakları açısından Anayasa Mahkemesi'ne götürme hakkını kazandı. Bu gibi yenilikleri kendimiz yapmalıyız. Yani Batı'daki birilerinin gelip 'Bunları yapın.' dememesi lazım. Kendi evimizi kendimiz süpürebilir hale gelmememiz lazım. İşte bu yapılanlar, bu çerçeve içerisinde yürütülen kurumsal yapılardır" dedi.
Askeri alanda da yapılan insan haklarına yönelik çalışmaları anlatan Üstün, bunların "hukuk devleti" gereği olarak yapıldığını anlattı.
Tunceli'de yaşanan ve basına yansıyan fişleme iddialarını da cevaplayan Üstün, "Tunceli'nin Hozat ilçesinde fişleme ile alakalı basında haberler duyuldu. Kaymakam, belediye vs. fişlenmiş. Oysa biz en fazla buna karşıyız. 2010 yılında anayasa değişikliği yaptık. Dedik ki artık fişlemeler tarihe karışmıştır, siz oy kullandınız, anayasa değişikliği yaptınız dolayısıyla fişlemeyi kabul edecek bir sistemi biz kabul edemeyiz. O bakımdan hemen bir alt komisyon kurduk. Arkadaşlarımız şimdi bilgi topluyorlar ve önümüzdeki haftalarda hemen Hozat'a gidecekler. Şunu deseydik: 'Bizim dönemimizde böyle bir şey olmaz. Asla kabul etmeyiz, yoktur böyle bir şey. Gitmeye, incelemeye bile gerek yok.' bu olabilir miydi? Ama dedik ki: 'Hayır, ola ki insandır yapabilir, eskiden gelme bir alışkanlığı vardır, kanun değişikliğinin farkında değildir, uygulama başlamamıştır.' ve hemen o komisyonu kurduk. Arkadaşlar, yakın bir zamanda Hozat'a gidecekler ve orada bir fişleme yapıldı mı yapılmadı mı görecekler. Kim suç işlerse kamu görevlilerimiz kanunlar çerçevesinde hemen ensesine yapışacak ve gereğini yapacaktır. Ama durduk yere 'Şu belediye başkanı kiminle görüşüyor ya da hangi kitabı okuyor hangi gazeteyi okuyor.' gibi davranışlar bizim işimiz değildir. Bakın İnsan hakları 10 yılda nereden nerelere geldi. 10 yıl önce karakollarından Filistin askısı çıkan bir ülkeden bugün bir tokat atıldığında cumhurbaşkanın bile ayağa kalktığı bir ülkeye geldik" şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından kompozisyon ve resim dalında ödül alan öğrencilere hediyeler veren Ayhan Sefer Üstün TBMM'de gerçekleşecek olan Bütçe görüşmelerine katılmak üzere Sakarya'dan ayrıldı.
(RKO-Eİ-Y)

10.12.2012 19:02:48 TSI

Editör: Wan Haber