TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin Antalya Beldibi'nde Kazakistan'a tahsis edilen arazide otel yapılmasıyla ilgili araştırma önergesinin görüşmelerinde tartışma yaşandı.
TBMM genel Kurulu Başkanvekili Mehmet Sağlam Başkanlığında toplandı. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Türkiye ile Kazakistan arasındaki 1993'te imzalanan protokolle 49 yıllığına verilen 45 dönüm araziye amaç dışı olarak otel inşa edildiğini ve AK Parti döneminde de Kazakistan ile bu araziyle ilgili yeni bir protokol imzalandığını iddia etti. Yeni protokolle bu arazinin 67 dönüme çıkarıldığını ifade eden Atıcı, ayrıca üçüncü şahıslara bu otelin tahsis edilebildiğini söyledi. Atıcı, "Arazinin 49 yıl sonunda da süresi yenilenecek ve sonsuza kadar burası verilmiş olacak. Buna kim izin verdi? Kim ruhsat verdi? Bütün bu hukuksuzluk uygulamalarına kim göz yumdu?" diye sordu.
AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, bu yeni protokolle devlete verilmeyen borçların tahsilinin amaçlandığını belirterek, "Protokol ile bundan sonra da mevzuat çerçevesinde çalışmalarını sürdürmesi ve vergilerini vermesi amaçlanmaktadır. Birikmiş borçlar karşılığında da Kazakistan'da Türkiye'ye arsa tahsis edilmiştir" dedi.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da, bir firmanın usulsüzlüğünün uluslararası anlaşmayla çözülmeye çalışıldığını savunarak, "'Ceza neyse kesin, sonra Kazakistan'a isterseniz 500 yıllığına arazi tahsis edelim" dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır ise, "Türkiye-Kazakistan ilişkilerini sıkıntıya sokmamak için, 'kardeşimiz' dediğimiz cumhurbaşkanını rencide etmeden bir formül araştırılmış ve bu protokol ortaya çıkmıştır" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise, konunun bir dış politika değil 'rant' konusu olduğunu belirterek, uluslararası anlaşmaların usulsüzlükleri gizlemek için yapılamayacağını söyledi.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise, eğer bir rant varsa, bu senaryonun 1993'de yazıldığını, çünkü otelin yapımının 2001'den önce tamamlandığını söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de, geçmişte İsmet İnönü'nün Sümerbank'tan usulsüz kumaş almakla suçlandığını ancak ertesi gün faturasını gösterdiğini belirterek, "AKP milletvekillerinin bu otelde beleş kaldıklarına dair bir iddia var. Bunun iki yolu var; ya faturayı gözümüzün önüne getirirsiniz ya da bu komisyonu kurar bunu araştırırız. Sizinle özdeşleşen bir şirket, AKP'li bir otel var. Hepinizin beleş konakladığınız iddiaları var. Herkesle ilgili iddialar olabilir, önemli olan komisyonu kurup yüreklice hareket etmektir. Biz Kazakistan'la ilişkilerin bozulmasını istemeyiz" şeklinde konuştu.
Bunun üzerine kürsüye gelen Canikli, "Eğer AK Parti milletvekillerinin burada beleş kaldıkları yolunda belge, bilgi varsa bunu çıkarır gösterirsiniz. Belgeniz varsa şu tarihte şu otelde bedel ödemeden kaldı diye konuşursunuz. Böyle bir şey var mı, yok. 'İddialar var' dediniz, herkes hakkında iddiada bulunulur. Olması gereken belgeyi göstermenizdir. Yoksa iftiradır. Biz kimseye peşkeş çekmedik. Kimse de bunu ispat edemez. Kuru iddialar var sadece. Bu iftiralarınızı size iade ediyoruz" diye konuştu.
Tartışmanın ardından yapılan oylamada CHP'nin önerisi reddedildi.
(MÜG-YHY-Y)

07.02.2013 18:09:49 TSI

Editör: Wan Haber