Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen önümüzdeki dönemde büyümeyi hızlandırarak 2014 yılında potansiyel büyüme hızına ulaşmayı hedefliyoruz. Son çeyreğe dair veriler büyümenin ivme kazanacağını göstermektedir" dedi.
Şimşek, 2013 yılı bütçesine ilişkin Genel Kurul'a hitap etti. Ekonomide bu yılı yumuşak inişi sürecini başarıyla yönettiklerini belirten Şimşek, "Küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen önümüzdeki dönemde büyümeyi hızlandırarak 2014 yılında potansiyel büyüme hızına ulaşmayı hedefliyoruz. Son çeyreğe dair veriler büyümenin ivme kazanacağını göstermektedir" dedi.
Şimşek, 2012 yılında büyümenin yüzde 3.2 oranında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini, bu oranın geçen yıl yayınlanan Orta Vadeli Program tahminlerine göre 0.8 puan aşağıda olduğunu söyledi. Şimşek, büyümede aşağı yönlü revizyonunun sadece Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını ifade etti. Türkiye'nin yüksek cari işlemler çağını krize dönüştürmeden başarıyla yönettiğini belirten Şimşek, şöyle konuştu:
"Ekim 2011'de 78.4 milyar dolara yükselen 12 aylık cari açık, uyguladığımız doğru makroekonomik politikalarla bu yılın Eylül ayında 55.8 milyar dolara gerilemiştir. Cari açıktaki bu gerileme, yüksek seviyelerde seyreden petrol fiyatları ile en büyük ticari ortağımız AB'deki daralmaya rağmen gerçekleşmiştir. Bu yıl ham petrol fiyatları ortalama 112 dolar gibi yüksek bir seviyede seyretmiş, Eylül ayı itibarıyla 12 aylık enerji ithalatımız 59.5 milyar dolara yükselmiştir. Enerji ithalatını hariç tuttuğumuzda aslında 3.7 milyar dolar cari fazla verdiğimiz ortaya çıkmaktadır. En büyük ticari ortağımız olan AB'nin krizde olması da cari açığı olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak dış ticaretteki Pazar ve ürün çeşitliliği AB borç krizinin Türkiye üzerindeki etkisini sınırlamıştır. Cari açıktaki iyileşmenin yanı sıra uyguladığımız sağlıklı politikalar sayesinde döviz rezervlerimizi de güçlendirdik. Yılın son çeyreğinde iç talepteki toparlanmayla birlikte cari açıktaki iyileşmenin doğal olarak yavaşlamasını bekliyoruz. Cari açığın GSYH'a oran oyarak yıl sonunda OVP'de öngördüğümüz üzere yüzde 7 civarında gerçekleşeceğini, 2015 yılında ise yüzde 6.5'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Uygulamaya koyduğumuz yapısal reformlarla cari açığı orta-uzun vadede daha düşük seviyelere çekeceğiz."

"KASIM AYI İTİBARIYLA YÜKSEK ENFLASYON LİGİNDE 54. SIRAYA GERİLEDİK"
Yumuşak iniş sürecine paralel olarak enflasyonist baskıların da azaldığını belirten Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Geçen yıl sonunda yüzde 10.5'e yükselen enflasyon Kasım ayında yüzde 6.4'e inmiştir. Enflasyonun 2013'te ise yüzde 5.3'e gerilemesini bekliyoruz. Uzun yıllar çift hanelerde seyreden, hatta bazen üç haneye çıkan enflasyonu tek hanelere indirerek tarihi başarıya imza attık. Zira 2002 yılında yüzde 29.7 olan enflasyon ile dünyadaki en yüksek enflasyon oranına sahip 6. ülkeydik. Kasım ayı itibarıyla yüksek enflasyon liginde 54. sıraya geriledik. Orta-uzun vadede hedefimiz, enflasyonu düşük tek haneli rakamlara indirmektir. Böylelikle büyümenin en büyük sıkıntı ortadan kaldırmış olacağız" diye konuştu.
Büyümeyi destekleyecek önemli unsurlardan birinin son yıllarda yakalanan güçlü istihdam olduğuna işaret eden Maliye Bakanı Şimşek, "Birçok ülkede kriz sonrası istihdam kayıpları telafi edilemezken, 2009 yılından bu yana yaklaşık 4 milyon net istihdam sağladık. Nisan 2009'da yüzde 14.9'a kadar yükselen mevsimlikten arındırılmış işsizlik oranı, Ağustos 2012'de yüzde 9.2 ile bu serilerin tutulmaya başlandığı 2005 yılından bu yana görülen en düşük seviyelerine gerilemiştir. Benzer bir şekilde manşet işsizlik oranı yüzde 8.8 ile son 10 yılın en düşük düzeyine inmiştir. Bu dönemde işgücüne katılım oranının 2.3 puan arttığı göz önüne alınırsa işsizliği azaltmadaki başarımız daha iyi anlaşılacaktır" dedi.
(CC-Y)

10.12.2012 14:43:28 TSI

Editör: Wan Haber