TBMM Başkanı Cemil Çiçek, önemli gelişmelere sahne olan bir yılın geride kaldığını belirterek, "Yıllardır halkımızı rahatsız eden terör ve şiddet olaylarının bu yıl da devam etmesi en büyük üzüntümüz olmuştur. 30 yıldır enerjimizi tüketen bu olayların, 2013 yılında gündemimizden tamamen düşmesi ve ülkemizin barış ve huzur içinde, kardeşçe yaşanan bir ülke haline gelmesi en büyük mutluluğumuz olacaktır" dedi.
Çiçek, yeni yıl mesajında, önemli gelişmelere sahne olan bir yılın geride kaldığını belirterek, "Yıllardır halkımızı rahatsız eden terör ve şiddet olaylarının bu yıl da devam etmesi en büyük üzüntümüz olmuştur. 30 yıldır enerjimizi tüketen bu olayların, 2013 yılında gündemimizden tamamen düşmesi ve ülkemizin barış ve huzur içinde, kardeşçe yaşanan bir ülke haline gelmesi en büyük mutluluğumuz olacaktır" dedi.
Türkiye'yi çağdaş medeniyetler üzerine çıkarmanın temel hedef olduğunu belirten Çiçek, çıkartılan kanunlar ve kurulan araştırma komisyonları vasıtasıyla 2012 yılında bu doğrultuda önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti. Türkiye'nin, içinde bulunduğu medeniyet dairesinin önemli bir ülkesi olduğuna vurgu yapan Çiçek, "Köklü bir tarihe, zengin bir kültürel birikime sahiptir. Bu yıl en büyük üzüntümüz, kültür, sanat ve siyaset dünyamızın değerli isimlerini kaybetmemiz nedeniyle olmuştur. Bu yönden de acımız sonsuzdur" dedi.
Çiçek, Kıbrıs Rum Kesiminin takındığı olumsuz tavırlar nedeniyle, bu yıl da Kıbrıs'ta çözüme ulaşılamadığını belirterek, "Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, insan hakları ve demokrasi adına ümit verici olsa da, özellikle komşumuz Suriye'nin içine düştüğü belirsizlik bizleri üzmüştür. Temennimiz bu belirsizliğin bir an önce sona ermesi ve ülkemizdeki sığınmacılar başta olmak üzere, yerinden yurdundan olmuş yüz binlerce Suriyelinin evlerine dönebilecekleri demokratik bir yönetime kavuşmalarıdır" dedi.
Azerbaycan topraklarına dönük Ermenistan işgalinin sona ermesinin de 2013 yılına ilişkin en önemli beklentileri olduğunu ifade eden Çiçek, "Evlerinden, yurtlarından kaçmak zorunda bırakılan bir milyon Azeri kardeşimizin barış ve huzur dolu günler görmeleri de önemli bir temennimizdir" dedi.
Çiçek, gelişmiş Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, dünyada bir çok ülkenin ekonomik krizle karşı karşıya kaldığı bu yılda, Türkiye'nin ihracatını artıran sayılı ülkeler arasında yer almasının gelecek hedeflerine ulaşma noktasında umutları artırdığını belirterek, "Dünya ekonomisindeki daralmaya karşılık, ülkemizin büyüme rakamlarını artıda tutması ayrı bir sevinç kaynağı olmuştur. Ülkemizi hedeflerine ulaştırmak en büyük amacımızdır. Hedeflerimizi gerçekleştirebilmemiz kendimizi yenileyebilme kabiliyetimizle bağlıdır. Eğer bu yenilenmeyi gerçekleştiremez isek, büyük bir fırsatı kaçırmış olacağımız bilinmelidir" dedi.
Yaşanan çatışmalardan oldukça yorulan dünyanın barışa ve huzura çok fazla ihtiyacı olduğunu vurgulayan Çiçek, mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Toprak anlaşmazlığı, ekonomik kaynakların paylaşımı, etnik ve dini ayrımcılık gibi nedenlere dayalı çatışmaların özellikle Müslümanların yaşadığı coğrafyalarda meydana geliyor olmasının da düşündürücü olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu noktada Türkiye olarak, insan hakları, demokrasi ve özgürlüklerden yana olan tavrımızın, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da aynı şekilde devam edeceğinin bilinmesini istiyorum. Yeni yılın ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum."
(MÜG-ÖZ-Y)

31.12.2012 15:35:28 TSI

Editör: Wan Haber