TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İmralı'ya kimin gideceğinden ziyade sürecin kendisine bakmak gerektiğini ifade etti.
Meclis Başkanı Çiçek, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) bu yıl 7.'si düzenlenen "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri"nin açılışına gelişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin "İmralı gidecek ikinci BDP heyetindeki isimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna yönelik Çiçek, "Böylesine önemli bir konuda çok da üzerinde durulmaması gerekiyor. Sürecin kendisine bakın siz, kimin gideceğinden ziyade, sonucuna bakmak lazım. Terör, Türkiye'nin kanayan bir yarasıdır, en öndeki, en öncelikli meselesidir. Yani neredeyse yarım yüzyıldır, Türkiye terör belasıyla uğraşıyor. İnsanlarımızı kaybediyoruz, fırsatlarımızı kaybediyoruz. Onun için meseleyi değerlendirirken ayrıntıyla, işin magazin kısmıyla değil özünün gözden kaçırmamak lazım. İnşallah sonu hayırlı olsun. Ona yoğunlaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Meseleye öyle bakarsak bu önemlidir. İkincisi, bu süreçle ilgili olarak, demokratik ve demokrasisi kurumsallaşmış ülkelerde de terör olayları yaşandı. Bunların bu süreci nasıl yönettiği belli. Daha önce de bu konudaki endişemi ve bir manada benimsemediğimi hususu ifade ettim. Bu süreci hava raporu açıklar gibi her saat başı 'ne oluyor, ne gidiyor, ne zaman gidiyor, ne giydi, ne giymedi' işi bu kadar şeyden almanın şeyi yok" diye konuştu.
İngiltere'nin terör örgütü IRA'yla mücadelesinin 10 yıldan fazla sürdüğünü belirten Çiçek, "10 sene kimsenin haberi olmadı. Biz her şeyin açıkta olmasını, arzu ediyoruz ama bunun bu sürece ne kadar katkısı olacak, herkesin düşünmesi lazım. Önce işin özünün kaybetmeden sizlerde haber yapın, bizler de açıklama yapalım. Açıklamayı da yapması gerekenler yapsın. Bu konuda daha önce sıkıntımı ifade etmeye çalıştım. Çünkü bu olayın Türkiye'de meydana getirdiği çok derin acılar var ve bunun tarafları var. Onların kafasını karıştıracak beyanlardan, açıklamalardan ve davranışlardan hepimizin kaçınması gerekir. Açıklamayı açıklama yapması gerekenler var, onlar bu süreci biliyorlar. Bunun dışında da sık sık siz sorarsanız açıklama yapma mecburiyetinde kalıyoruz, yapmasak başka türlü. Bunun için bu meseleyi biraz dikkatli götürelim" ifadelerini kullandı.
Çiçek, "yeni anayasa çalışmalarının hızlandırılması ve mesai saatlerini artırılmasına yönelik çalışmalara" ilişkin sorusu üzerine ise, "Ben bu konudaki beklentilerimi, uzunca bir zamandan beri mülakatlarda, televizyon programlarında söylüyorum. Millete taahhüdümüz var, bunu yerine getirmemiz lazım. Yeni bir anayasa yapmadığımızda partiler olarak birbirimize söyleyecek söz buluruz ama vatandaşa verecek cevap bulamayız. Vatandaşa vereceğimiz en güzel cevap da bu işi yapmaktır. En güzel cevap yeni bir anayasayı yapıp taahhüdümüzü yerine getirmektir. Onun için de çalışmak gerekiyorsa o kadar çalışmak icap eder. Bu başka işlerimizden artan zamanı bu işlere ayırarak sürdüreceğimiz bir iş değil. Belki en öncelikli meselemizin bu olması gerektiğini düşünüyorum. Onun için komisyondaki arkadaşlar da bu sorumluluk düşüncesi içerisinde çalışıyorlar" dedi.
(TB-SU-ÖZ-Y)

21.02.2013 12:11:22 TSI

Editör: Wan Haber