Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Avukat Ahsen Coşar, Çağdaş Hukukçular Derneği'ne (ÇHD) yapılan operasyonlarla ilgili olarak, "Operasyon adı altında yürütülen bu nitelikli karar ve işlemler savunma hakkı ve mesleğine olduğu kadar insan hakları savunucularına karşı da sürdürülen sistematik bir saldırı görünümü kazanmıştır" dedi.
TBB Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte 2012 yılındaki gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında son 10 yıl içinde avukatlara yönelik 300'den fazla saldırı olduğunu, bu saldırıların ölüm ve yaralanmalarla sonuçlandığını söyleyen Ahsen Coşar, bu saldırıların bir bölümünün bazı kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmesinin durumu daha vahim hale getirdiğini belirtti. Çağdaş Hukukçular Derneği'ne yapılan operasyona da değinen Coşar, "Başta Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya olmak üzere birçok ilde Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi olduğu belirtilen birçok avukatın bürosu ve konutuna operasyonlar düzenlenmiş olup, anılan derneğin merkez ve şubeleri aranmış ve alınan bilgilere göre çok sayıda avukat gözaltına alınmıştır. Bu avukatlardan büyük çoğunluğunun bazı önemli davalarda müdafilik görevini üstlendikleri, bu davaların cezaevlerinde ve karakolda ölüm olayları, faili meçhullerle ilgili davalar, kolluk kuvvetlerince vurulan bir kısım kişiler ile ilgili davalar olması son derece vahimdir" diye konuştu.
Avukatlara yönelik arama, gözaltı ve yakalama kararlarının hakimliklerce verilmesini vahim olarak değerlendiren Coşar, "Arama ve gözaltında hazır bulunan meslektaşlarımızın mahkeme kararı olması gerektiğine yönelik itirazlarına itibar edilmemiştir. Arama ve el koymanın CMK'nın 118. maddesi gerekçe gösterilerek gece vakti yapılabileceğine karar verilmiş ve bu işlemler haklı bir gerekçe gösterilmeden 03.30-04.00 gibi başlamıştır. Avukat bürolarına yönelik arama ve el koyma kararlarında meslektaşlarımızın ortak kullandığı bürolar olduğu bilindiği halde isim belirtme gereksinimi duyulmamıştır. Arama sırasında hazır bulunan meslektaşlarımızın itirazları üzerine aramaya başlanmamış, hakimlikten gecikmeli olarak karar alınmıştır. Aranılan kişi ve adresler belirtilirken, 'bir kısım avukatların kullanımında olabilecek yerler' gibi sınırsız arama yetkileri verilmiştir. ÇHD hakkında hiçbir suçlama ve gerekçe gösterilmeden dernek merkezi ve şubeleri hakkında arama ve el koyma kararları verilmiş, dernek doğrudan hedef alınarak kriminalize edilmeye çalışılmıştır. Bazı aramalar, helikopterden güvenlik görevlisi indirilerek, cam ve kapılar kırılarak yapılmıştır. İstanbul'da gözaltına alınan avukatların ikametgahlarına savcı ve baro temsilcisi olmadan kapılar kırılarak girilmiştir" şeklinde konuştu.
(DY-CC-Y)

19.01.2013 11:55:43 TSI

Editör: Wan Haber