Hollanda'da üçüncü bir çiftlikte daha kuş gribi görüldüğü açıklandı. Ama bunun hafta başında diğer çiftliklerde görülen hızlı bulaşan virüs türü olup olmadığı henüz tespit edilemedi.

 

 


Hollanda ekonomik işler bakanı, dün Ter Aar'da, hastalığın ilk görüldüğü çiftliğin yakınındaki ikinci bir çiftlikte de kuş gribi görüldüğünü, virüsün daha önce Asya'da ortaya çıkan ve çok hızlı yayılan H5N8 olduğunu açıklamıştı.

 


Kuş gribinin belli türleri tavuklarda ölümcül oluyor ve kümes hayvanlarıyla temas içindeki insanlar için de bir tehdit oluşturuyor.

 


Hollanda yetkilileri virüsün insanlara sadece hasta kuşlarla "yoğun ve doğrudan ilişki" halinde geçebileceğini hatırlattılar.

 


Bugün de hastalığın daha önce ortaya çıktığı iki çiftliğin 100 kilometre kuzeyinde, Kamperveen'deki küçük bir çiftlikte görüldüğü açıklandı.

 


Ekonomi bakanlığı açıklamasında, hastalığın ortaya çıktığı çiftlikte 10 bin civarında kümes hayvanı bulunduğu, bunlar itlaf edildikten sonra çiftliğin dezenfekte edileceği kaydediliyor.
O arada son çiftlikte de virüsün tehlikeli ve çabuk yayılan H5N8 olup olmadığını belirleyecek testler yürütülüyor.

 


Hollanda yetkilileri geçen Pazar günü İngiltere ve Almanya'dan sonra ülkede kuş gribi görülmesi üzerine ülke içinde kümes hayvanları nakliyatını yasaklamıştı.


Ter Aar'ın 25 kilometre güneydoğusundaki Hekendorp çiftliğinde 150 bin civarında kümes hayvanı itlaf edildi.

 


Hastalığa yol açan virüsün H5N1 türü 2003 yılında çoğu güneydoğu Asya'da 400'ü aşkın insanın ölümüne yol açmıştı. Hastalık 2013 yılında H7N9 virüsü ile yeniden ortaya çıkarak 170 kişinin ölümüne sebep oldu.

 


2003 yılındaki ilk büyük salgın sırasında Hollanda'da ortaya çıkan H7N7 türü kuş gribi yüzünden 30 milyon civarında kümes hayvanı öldürüldü.

 


Hollanda'nın tavuk ve yumurta üretme çiftliklerinde yaklaşık 95 milyon kümes hayvanı var.
Hollanda tavuk ve yumurta ihracatından 2011 yılında 10 milyar 600 milyon euro gelir elde etmişti.


Türkiye'de tatbikat

 


Türkiye'de de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, kuş gribinin yayılma hızının yüksek olması dikkate alınarak, ticari işletmelerin yoğunlaştığı Bolu'da gelecek hafta tatbikat gerçekleştirileceği açıklandı.

 


Bakanlıktan yapılan açıklamada, tatbikatın, kuş gribinin yayılma hızının yüksek olması dikkate alınarak herhangi bir vakayla karşılaşıldığında anında müdahale edilebilmesi amacıyla yapıldığı kaydedildi.

 


Açıklamada, Türkiye'nin göçmen kuşların önemli göç yolları üzerinde yer alması, yaklaşık 500 sulak alanının bulunması ve bunlardan 150'sinin uluslararası öneme sahip kuş alanlarından oluşması sebepleriyle böyle bir önlem alındığı belirtildi. (BBC Türkçe)

Editör: Wan Haber