ADANA - Türkiye'de tavuk eti tüketimi 22 yılda tam 5 kat arttı. Lades Piliç Genel Müdürü Uğur Uzun, Türkiye'de son yıllarda kırmızı et üretiminin giderek azalması ve fiyatların yüksek oranda artmasının doğal bir sonucu olarak, hayvansal protein açığının tavuk eti üretimindeki artışla dengelendiğini söyledi.

Uzun, yaptığı açıklamada, Türkiye'de beyaz ette 1990 yılındaki kişi başı 3.8 kilogramlık tüketimin, 2010 yılında 20 kilograma ulaştığını hatırlatan Uzun, bu artışın da kendisini bir sonraki 2011 ve 2012 yıllarında da gösterdiğini kaydetti. Söz konusu artışa rağmen ortaya konulan rakamların, Avrupa Birliği ortalamasının altında kaldığını vurgulayan Uzun, Türkiye'de beyaz et tüketiminin artışında kanatlı sektöründeki üretim artışının önemli bir rolü olduğunu ifade etti. Uzun, bu artışın aynı zamanda da ihracatı da teşvik ettiğinin altını çizdi.

İhracatın yıldız sektörü olan su ürünleri ve hayvansal mamullerin, kanatlı etleri ve yumurta ihracatı ile dış satım rakamlarının arttığını dile getiren Uzun, Türk yumurtası ve piliç etinin kalitesi ve lezzetiyle yurt dışında, özellikle de Ortadoğu ülkelerinde tercih edildiğini söyledi.

Kanatlı sektörünün ihracatta çok hızlı bir ivme kazandığını kaydeden Uzun, sektörün özellikle 2008 yılında 42 bin ton olan ihracat rakamını 2012 yılında yaklaşık 250 bin tona çıkarma bilgi ve becerisine ulaştığını belirtti ve yine 2012 yılının ilk 9 ayında sektörün dış satımda 380 milyon dolara ulaştığına ve bunun da bir 'rekor' olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri verilerine göre, kanatlı eti ihracatının 2011 yılının 12 aylık döneminde 386 milyon dolar olduğunu ifade eden Uzun, 2012 yılının Ocak-Eylül dönemini kapsayan 9 aylık süreçte 380 milyon dolarlık bir ihracatın gerçekleştirilmesinin de oldukça sevindirici bir gelişme olduğunu vurguladı. Uzun, "Özellikle Ekonomi Bakanlığı'nın doğru hamleleri ile ihracat artışında önemli bir rol üstlendiğini, sektördeki ihracat artışının önümüzdeki dönemde de sürmesi beklentisi içinde olduklarını da sözlerine ekledi.

CİHAN

Editör: Wan Haber