CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Limanı'na Lübnan'dan gemiyle getirilen TIR'da suikast silahları ile binlerce tabanca mermisi ele geçirilmesini Meclis gündemine taşıdı.
Konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Seçer, son dönemlerde bölgedeki çatışma ortamına paralel olarak, silah kaçakçılığının hız kazandığını, Türkiye'nin de adının karıştığı çok sayıda olayın basına yansıdığını kaydetti. 15 Şubat Cuma günü Taşucu Limanı'na Lübnan'dan gemiyle gelen 9 TIR'ın şüpheli bulunarak arama yapıldığını anımsatan CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, "Ekipler jeneratör ve makine aksamları beyan edilen 9 TIR'ı ayrıntılı arama için Mersin Limanı'na getirmiş, burada TIR'lar X-Ray cihazından geçirilmiştir. Irak plakalı olan ve içindeki yükünü Irak'a karayoluyla Mersin'den götüreceği belirtilen bir TIR'ın zula tabir edilen gizli bölmelerinde 21 bin 900 tabanca mermisi ile 3 Uzi marka suikast silahı, 3 Smith Wesson tabanca ile 3 adet Glock marka tabanca ele geçirilmiştir" dedi.
Başbakan Erdoğan'a, ele geçirildiği belirtilen silahların kaynağı, nereden geldiği ve nereye götürüldüğünün belirlenip belirlenmediğini soran Seçer, şu soruların da yanıtını istedi:
"Sözü edilen silahların balistik incelemesi yapılmış mıdır? Yapılmış ise kim ya da kimler tarafından hangi olay/olaylarda kullanıldığı belirlenmiş midir? Son 1 yıl içerisinde Mersin Limanı'nda kaç adet hangi marka silah ve mühimmat vb. ele geçirilmiştir? Diğer limanlarda benzer olaylar yaşanmış mıdır? Kaç olay hakkında hangi işlemler yapılmıştır? Söz konusu silahların kaynağı, nereden geldiği ve nereye götürüldüğü bulunabilmiş midir? Silah kaçakçılığının artması ile Suriye'deki iç karışıklıkların ve Suriyeli terörist grupların faaliyetleri arasında bir bağlantı var mıdır? Mersin Limanı'na son 1 yıl içerisinde Irak'tan, Yemen'den, Suudi Arabistan'dan kaç konteyner mal gelmiş, kaçı 'şüpheli' görülmüş, kaçı hakkında hangi işlem yapılmıştır?"
Seçer, verdiği soru önergesine ilişkin yaptığı açıklamada da Suriye ve Irak eksenli bölgede son dönemde çatışma ortamına paralel olarak silah kaçakçılığında ürküten artış yaşandığına dikkat çekti.
Türkiye sınırlarının adeta yol geçen hanına döndüğünü öne süren Seçer, "Bu yetmedi, şimdi de limanlarımızda suikast silahları yakalanıyor. Bu karanlık silahları kim nereden getiriyor, kim nereye götürüyor? Yetkililer mutlaka açıklama yapmak zorundadır" dedi.
(KYM-AŞ-Y)

19.02.2013 15:41:20 TSI

Editör: Wan Haber